Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα fund «γύπες»

Ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ σημείωσε πως η Αργεντινή είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά εφόσον οι συνομιλίες διεξαχθούν υπό δίκαιους όρους. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση του δικαστή Γκριέζα, λέγοντας πως είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Αργεντινή: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα fund «γύπες»

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επανέλαβε πως η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που διατάσσει την πλήρη αποπληρωμή των hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2005 και 2010, αλλά τόνισε πως είναι ακόμα εφικτό να βρεθεί ένας συμβιβασμός. 

"Αν τα hedge funds «γύπες» ενεργήσουν με καλή πίστη και ο δικαστής Γκριέζα επιδείξει ορθολογική συμπεριφορά, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Χόρχε Καπιτάνιτς. «Είτε υπάρχει μια κρυφή ατζέντα είτε υπάρχει μια εσκεμμένη προσπάθεια να υπονομευτεί η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, που έγινε εθελοντικά αποδεκτή από το 92,4% των πιστωτών» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ σημείωσε από την πλευρά του πως η Αργεντινή είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά εφόσον οι συνομιλίες διεξαχθούν υπό δίκαιους όρους. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση του δικαστή Γκριέζα, λέγοντας πως είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπρόσωποι των funds θα συναντηθούν με τον ειδικό μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει διορία ως την Τετάρτη για να αποπληρώσει τα hedge funds που διεκδικούν πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Νωρίτερα το 2014 ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα επικύρωσε απόφαση δικαστηρίου, με βάση την οποία το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να κάνει πληρωμές κουπονιών στους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν πρώτα δεν αποζημιώσει την ομάδα των hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» το 2005 και 2010.

Στα τέλη Ιουνίου ο Αμερικανός δικαστής δέσμευσε πληρωμή άνω των 500 εκατ. δολαρίων που κατέθεσε η κυβέρνηση της Αργεντινής σε αμερικανική τράπεζα, με στόχο την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των hedge funds υπό τον συντονισμό ειδικού μεσολαβητή που διόρισε ο δικαστής Γκριέζα. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v