Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ξεπερνά τα 2 δισ. το κόστος από τις αεροπορικές τραγωδίες

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτινάσσεται το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι αεροπορικές τραγωδίες των τελευταίων μηνών και τα αποκαλούμενα "ασφαλιστήρια πολέμου". Ζητούν πλέον συντεταγμένες για τον αεροδιάδρομο της κάθε πτήσης.

Ασφαλιστικές: Ξεπερνά τα 2 δισ. το κόστος από τις αεροπορικές τραγωδίες

Το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι η χειρότερη χρονιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011, καθώς οι αεροπορικές τραγωδίες προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν συνολικό κόστος για τον κλάδο που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ορισμένα ανώτατα στελέχη του κλάδου προειδοποιούν ότι οι ασφαλιστικές ζητούν υπερτριπλάσια αύξηση των premium για τα αποκαλούμενα ασφαλιστήρια «πολέμου». Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες μάλιστα, ζητούν πλέον ακριβή στοιχεία για τις πτήσεις που ασφαλίζουν, με συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αεροδιάδρομο που θα ακολουθηθεί και αρνούνται να ασφαλίσουν πτήσεις που περνούν από «καυτά» σημεία της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής.

Οι δύο αεροπορικές τραγωδίες των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατά τους τελευταίους 4 μήνες, όπως επίσης οι αεροπορικές τραγωδίες στο Μαλί και το Ταϊβάν, εντείνουν το αρνητικό κλίμα. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος για εκρηκτική άνοδο των αποζημιώσεων στα ασφαλιστήρια πολέμου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Λιβύης, όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν στην καταστροφή σχεδόν 25 αεροσκαφών που βρίσκονταν προσγειωμένα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε ανατροπή της τάσης των τελευταίων ετών. Το ασφαλιστικό κόστος είχε μειωθεί αισθητά και τα premium είχαν σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία πενταετία, επιτρέποντας και την ανάπτυξη κερδοφορίας στις αεροπορικές εταιρίες.

«Το συνολικό κόστος πάντως παραμένει άγνωστο» αναφέρουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Οι φυσικές ζημιές μπορούν να οριστούν άμεσα, αλλά οι αποζημιώσεις σε συγγενείς των θυμάτων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα των θυμάτων κλπ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v