Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Μείωση 29% στα κέρδη τριμήνου

Σημαντική πτώση στα κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε η Deutsche Bank, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ισχυρή άνοδο. Στο επίκεντρο τα έσοδα από trading τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Deutsche Bank: Μείωση 29% στα κέρδη τριμήνου

Μείωση των κερδών ανακοίνωσε η Deutsche Bank για το δεύτερο τρίμηνο, ξαφνιάζοντας τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τριμήνου 237 εκατ. ευρώ, έναντι 334 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν σημαντική αύξηση κερδών στα 545 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα έσοδα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας που διαμορφώθηκαν στα 7,86 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. τον προηγούμενο χρόνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή ενίσχυση των κερδών στα 7,9 δισ. ευρώ. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, όμως, επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα από τον δανεισμό αλλά και από τις συναλλαγές σε τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος.

Τα προ φόρων κέρδη, ωστόσο, αυξήθηκαν 16% σε ετήσια βάση στα 917 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητες trading ομολόγων έμειναν σταθερά, παρά την ευρύτερη πτωτική τάση που παρατηρείται στις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. 

«Καμία επενδυτική τράπεζα δεν είχε καλή πορεία καθώς το περιβάλλον για τα έσοδα είναι αρκετά δύσκολο» εξηγεί ο Stefan Bongardt της Independent Research και συμπλήρωσε: «Η τράπεζα χρειάζεται να δείξει στους επενδυτές ότι η τάση στο trading ομολόγων θα αλλάξει τα επόμενα τρίμηνα καθώς η υπομονή τους εξαντλείται».

«Για μένα η θετική έκπληξη ήταν οι πωλήσεις ομολόγων και τα έσοδα από trading» δήλωσε ο Neil Smith της Bankhaus Lampe και συμπλήρωσε: «Οι πωλήσεις και το trading ήταν καλύτερα από ό,τι περίμενα. Έμειναν σταθερά, ενώ σε άλλες τράπεζες είδαμε πτώση 10%-15%».

Σημειώνεται πως η Deutsche Bank προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8,5 δισ. ευρώ για να απαντήσει στις ανησυχίες για την κεφαλαιακή της επάρκεια και να ανταποκριθεί στους αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες. Τον Μάιο είχε πουλήσει μετοχές ύψους 1,75 δισ. ευρώ σε επενδυτικό όχημα που ανήκει στον Σεΐχη του Κατάρ.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 19% φέτος. «Το νομικό κόστος που τον προηγούμενο χρόνο ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ εμποδίζει τις προσπάθειες για αύξηση κεφαλαίου και ενίσχυση της απόδοσης για τους επενδυτές» σχολιάζει το Bloomberg επισημαίνοντας μία ακόμη εστία προβληματισμού για τη δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης: «Δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον ρόλο της Deutsche Bank στις υποθέσεις χειραγώγησης των επιτοκίων της αγοράς και της αγοράς συναλλάγματος, ενώ αντιμετωπίζει και αγωγές από τις ΗΠΑ καθώς κατηγορείται ότι δεν κοινοποίησε τα απαιτούμενα στοιχεία για τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων προ της χρηματοοικονομικής κρίσης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v