Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακής έρευνας η Microsoft

Λίγους μήνες μετά την απαγόρευση της χρήσης των Windows 8 από την κεντρική κυβέρνηση, οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούν έφοδο στα γραφεία της Microsoft. Η έρευνα για καταπάτηση των αρχών του ανταγωνισμού, οι αποκαλύψεις Σνόουντεν και ο σκληρός ανταγωνισμός του κλάδου.

Κίνα: Στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακής έρευνας η Microsoft

Στο στόχαστρο των κινεζικών αντιμονοπωλιακών αρχών μπαίνει η Microsoft με άνδρες των αντιμονοπωλιακών αρχών να πραγματοποιούν αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Κρατική Διοίκηση για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία (SAIC), μία από τις τρεις αντιμονοπωλιακές αρχές της Κίνας, πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της Microsoft σε τέσσερις πόλεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ως προς την αιτία της έρευνας.

Σε ανακοίνωσή του ο τεχνολογικός κολοσσός αναφέρει: «Στοχεύουμε στη δημιουργία προϊόντων που προσφέρουν  τα χαρακτηριστικά, την ασφάλεια και την αξιοπιστία που περιμένουν οι καταναλωτές και θα απαντήσουμε σε όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει η κυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Microsoft στην Κίνα. Το Μάιο, το Πεκίνο απαγόρευσε τη χρήση του λογισμικού προγράμματος Windows 8 από την κεντρική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για θέματα ασφαλείας. Οι πιέσεις προς τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κλάδους έχουν ενταθεί στην Κίνα μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν αναφορικά με τα αμερικανικά συστήματα ασφαλείας.

«Ορισμένα στελέχη του κλάδου όμως, υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι οι κινήσεις της Κίνας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία συντονισμένη προσπάθεια να ευνοηθεί ο τοπικός τεχνολογικός κλάδος  εις βάρος των ανταγωνιστών από τις ΗΠΑ» σχολιάζουν οι Financial Times. Λίγες ημέρες πριν την έφοδο στα γραφεία της Microsoft, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (ένα ακόμη αντιμονοπωλιακό όργανο της Κίνας) έκρινε ότι η Qualcom χρησιμοποιεί τη μονοπωλιακή της ισχύ για να καθορίσει τις τιμές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v