Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Μπλόκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Με προεδρικό διάταγμα, ο Β. Πούτιν διατάσσει την απαγόρευση (ή περιορισμό) στις εισαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων από χώρες που μετέχουν στις κυρώσεις. Το χρονοδιάγραμμα του Κρεμλίνου και η πιθανή "λίστα". Κλιμακώνεται και η στρατιωτική απειλή.

Πούτιν: Μπλόκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει απαγόρευση ή περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Interfax.

Η απαγόρευση θα ισχύσει για ένα χρόνο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Κρεμλίνο.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτίσει λίστα για τα προϊόντα που θα απαγορευθεί η εισαγωγή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διεύρυναν πρόσφατα τις κυρώσεις τους εναντίον ρωσικών επιχειρήσεων και ατόμων του στενού περιβάλλοντος Πούτιν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, σε τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, άντληση πετρελαίου και αμυντική βιομηχανία.

Η Μόσχα, μέχρι το τωρινό διάταγμα, είχε επιδείξει πιο μετριοπαθή αντίποινα, περιορίζοντας τις εισαγωγές εδώδιμων και πόσιμων αγαθών, επικαλούμενη κυρίως υγειονομικούς λόγους.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι υγειονομικές αρχές και οι οργανισμοί καταναλωτικών δικαιωμάτων, έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από την Ρουμανία, φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, χοιρινό κρέας από την Λετονία, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και χυμούς από την Ουκρανία καθώς και αγροτικά προϊόντα από την Μολδαβία.

Φοβάται εισβολή το ΝΑΤΟ

Η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής για να τους στείλει στην Ουκρανία.

«Δεν θα μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, όμως μπορούμε να δούμε τι κάνει η Ρωσία στο έδαφος –και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, δήλωσε πως έχει λόγους να υποπτεύεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η απειλή για άμεση εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε -λαμβάνουμε τέτοιες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος για άμεση εισβολή (του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) είναι σίγουρα υψηλότερος απ' ό,τι ήταν πριν από αρκετές ημέρες», δήλωσε ο Tusk κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, John Ging, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά. Όπως ανέφερε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, από τις συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών με τον στρατό της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.367 άνθρωποι -πολίτες και πολεμιστές- και έχουν τραυματιστεί 4.087 από τα μέσα Απριλίου.


Τα αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η οποία επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Ρωσία ενδέχεται να περιορίσει ή να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που έχουν προορισμό την Ασία.

«Τα πολιτικά εργαλεία πίεσης στην οικονομία είναι απαράδεκτα, αντίκεινται σε όλους τους τύπους και τους κανόνες», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον κυβερνήτη της περιοχής Voronezh, κοντά στην Ουκρανία.
Τα όποια αντίμετρα «πρέπει να γίνουν με εξαιρετική προσοχή ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αποφευχθεί η βλάβη για τους καταναλωτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v