Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Διευρύνεται η μείωση στις τιμές κατοικιών

Για τέταρτο συνεχή μήνα μειώνονται οι τιμές κατοικιών στην Κίνα. Ανέφικτος θεωρείται πλέον ο στόχος ανάπτυξης του 7,5%. Τι περιμένουν οι αναλυτές μετά την χθεσινή ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Κίνα: Διευρύνεται η μείωση στις τιμές κατοικιών

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την κινεζική οικονομία, μόλις μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 81 δισ. δολ.

Η επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών – που θεωρείται η αιτία όλων των προβλημάτων – συνεχίζεται. Τον Αύγουστο, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε 68 από τις 70 πόλεις που παρακολουθεί η στατιστική υπηρεσία της Κίνα. Στο 8μηνο, οι τιμές κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 11% λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει την στρόφιγγα του δανεισμού.

«Είναι σαφές ότι με τα στοιχεία αυτά γίνεται πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 7,5%» δήλωσε ο Michael Klibaner της Jones Lang LaSalle και συμπλήρωσε: "Τώρα θα δούμε πόσο αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος Xi Ziping στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να έχει μακροπρόθεσμη οπτική και όχι μόνο για ένα ή δύο μήνες. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας, το αποτέλεσμα είναι απίστευτα σημαντικό για όλο τον κόσμο»

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ξένος τύπος αποκάλυπτε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε  ένεση 100 δισ. γουάν σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μέσω φτηνών τρίμηνων δανείων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας εξηγεί πως η κίνηση οφείλεται στη βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης για την οικονομική επιβράδυνση.  

Το βασικό πρόβλημα στην κινεζική οικονομία είναι η απότομη επιβράδυνση που καταγράφεται στον κλάδο κατοικιών, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, προκαλώντας ευρύτερες επιπτώσεις. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο με το χαμηλότερο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ πληθώρα ακόμη στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος κατεβάζει ταχύτητα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκαν στο 16,5% ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους 8 μήνες του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v