Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολάντ: Καθοριστικό για την Ευρώπη το δημοψήφισμα στη Σκοτία

Το σκοτσέζικο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μπορεί να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά επίσης και της Ευρώπης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ολάντ: Καθοριστικό για την Ευρώπη το δημοψήφισμα στη Σκοτία

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν είναι αποφασιστικής σημασίας μόνο για τη Βρετανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

"Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Το σκοτσέζικο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μπορεί να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά επίσης και της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ολάντ προειδοποίησε ότι το "ευρωπαϊκό σχέδιο ατονεί" και ανοίγει ο δρόμος σε "εγωισμούς και αποσχιστικές τάσεις". "Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ασφάλεια, κάτι που δεν είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται αντιληπτή ως τέτοια. Εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο ατονήσει θα ανοίξει ο δρόμος στους εγωισμούς, τους λαϊκισμούς και τις αποσχιστικές τάσεις" είπε, υπογραμμίζοντας ότι "όλες οι ευρωπαϊκές ψηφοφορίες δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως προειδοποιήσεις αλλά ως σειρήνες συναγερμού".

Αναφερόμενος στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τον κίνδυνο να ζήσει η Ευρώπη "το σενάριο του τέλους της ανάπτυξης".

"Ο κίνδυνος είναι να βουλιάξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε στασιμότητα, δηλαδή να δούμε ένα σενάριο του τέλους της ανάπτυξης, με τη δημοσιονομική λιτότητα να συνδέεται με το υψηλό επίπεδο του ευρώ και το χαμηλό πληθωρισμό να προστίθεται στην αδύναμη ανάπτυξη", είπε. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για έναν διαφορετικό προσανατολισμό της Ευρώπης "προς μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης" κρίνοντας ότι η θέση της Γαλλίας στο θέμα αυτό "αρχίζει να εισακούεται".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v