Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία-Γαλλία: Ετοιμάζουν κοινό σχέδιο για επενδύσεις

Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για την προετοιμασία κοινού σχεδίου τόνωσης των επενδύσεων. Ως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων. Αδύναμη η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών.

Γερμανία-Γαλλία: Ετοιμάζουν κοινό σχέδιο για επενδύσεις

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν τη Δευτέρα να εργαστούν για την παρουσίαση ενός κοινού σχεδίου για την τόνωση των επενδύσεων και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα ετοιμάσουν ένα κοινό σχέδιο στις αρχές Δεκεμβρίου για την ενίσχυση των επενδύσεων "εντός των επιτρεπτών ορίων" και των μεταρρυθμίσεων.  

Ο ίδιος τόνισε πως ενώ η Γερμανία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς η οικονομία της ευρωζώνης αποδυναμώνεται. "Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε από κοινού ώστε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στις χώρες μας" τόνισε.

Ο Γάλλος ομόλογος του, Μισέλ Σαπέν, ανέφερε πως η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Όπως επισήμανε κάθε χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει ως το τέλος του έτους πως σχεδιάζει να τονώσει τις επενδύσεις.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε πως αναμένει την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων για την τόνωση των επενδύσεων ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Bundesbank: Η Γερμανία «φλερτάρει» με την ύφεση

H Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί πολύ κοντά στην ύφεση, προειδοποίησε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας σε έκθεση στην οποία προβλέπει ελάχιστη ή μηδενική ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Bundesbank εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη, τονίζοντας ότι οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους παραμένουν «μέτριες».

Σημειώνεται πως στους τρεις μήνες από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Μια μείωση στο τρίτο τρίμηνο θα οδηγούσε σε τεχνική ύφεση την γερμανική οικονομία.

«Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου ή λίγο υψηλότερα» ανέφερε στην έκθεση η γερμανική τράπεζα. «Δεδομένων των αδύναμων παραγγελιών και του αρνητικού κλίματος μεταξύ των εταιρειών, το outlook για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι αντίστοιχα μέτριο» επισημαίνει.

Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να αυξήσει τις εκκλήσεις για περισσότερες επενδύσεις από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η βασική μηχανή ανάπτυξης του ευρώ έχει ακινητοποιηθεί και αυτό σημαίνει πως και άλλα μέρη της ευρωζώνης θα είναι πιο αδύναμα» ανέφερε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Η γερμανική αδυναμία ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης» πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v