Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Naftogaz: Kίεβο και ΕΕ επιδιώκουν μεταβατική συμφωνία για άεριο

Η πρόταση για τη διευθέτηση της διαμάχης προβλέπει την πληρωμή από το Κίεβο των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στη Gazprom για το αέριο που έχει ήδη παραλάβει, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια θα πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος του μήνα.

Naftogaz: Kίεβο και ΕΕ επιδιώκουν μεταβατική συμφωνία για άεριο

Το Κίεβο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να υπογραφεί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες μια μεταβατική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα προβλέπει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη μεταφορά του στην Ευρώπη τον χειμώνα, ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz.

Πρόκειται για μια κοινή πρόταση της Ουκρανίας και της ΕΕ, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα στη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο μεταξύ του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ και υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων μία ημέρα πριν την υπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένη στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το αέριο.

Στη σύνοδο αυτή θα πρέπει «να υπογραφεί μια μεταβατική συμφωνία που θα διασφαλίζει την παράδοση αερίου στην Ουκρανία και τη σταθερότητα της μεταφοράς του προς τις χώρες της ΕΕ φέτος τον χειμώνα», υπογράμμισε η Naftogaz σε ανακοίνωσή της.

«Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να προβλέπει τις εγγυήσεις για την παράδοση από τη Gazprom των ποσοτήτων που ορίστηκαν στην Ουκρανία και την πληρωμή από τη Naftogaz για το αέριο που θα παραλαμβάνει», επισημαίνει η ουκρανική εταιρεία.

Το Κίεβο και η ΕΕ επιθυμούν αυτή η συμφωνία «να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς τροποποίησης», σύμφωνα με τη Naftogaz.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πρόταση για τη διευθέτηση της διαμάχης προβλέπει την πληρωμή από το Κίεβο των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στη Gazprom για το αέριο που έχει ήδη παραλάβει, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια θα πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος του μήνα.

Από την πλευρά της η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να ξεκινήσει και πάλι την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία διακόπηκε τον Ιούνιο, με κατώτατη παράδοση 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προς 385 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της προς τη Ρωσία.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή του στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, «κάθε ένας πρέπει να προσφέρει την υποστήριξή του και η Σλοβακία. Τώρα αναζητούμε μια λύση, δεν την έχουμε ακόμη και ήδη ο χειμώνας έρχεται».

Εξάλλου η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Ρωσίας ώστε να βρεθεί μια λύση «η οποία θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η προμήθεια αερίου φέτος το χειμώνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v