Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Παραμένει η ανησυχία για τον Έμπολα

Η επιδημία του Έμπολα παραμένει μια επείγουσα κατάσταση όσον αφορά την δημόσια υγεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: Παραμένει η ανησυχία για τον Έμπολα

Η επιδημία του Έμπολα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική, παραμένει μια "επείγουσα κατάσταση" όσον αφορά τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, υπογράμμισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

"Η κατάσταση στις χώρες αυτές προκαλεί σοβαρή ανησυχία", τόνισε ο Οργανισμός μετά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότεροι ειδικοί επιστήμονες για την ασθένεια αυτή.

Ο Έμπολα κηρύχθηκε "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία" τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. Έκτοτε, η επιδημία εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί 1.600 κρούσματα και περισσότεροι από 800 θάνατοι.

Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, υπήρχαν 10.000 κρούσματα και σχεδόν 4.900 θάνατοι.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή του στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και σημείωσε ότι βασική προτεραιότητά του είναι να σταματήσει η επιδημία σε αυτήν την περιοχή. Όπως υπογράμμισε, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε "να αποφευχθεί η εξάπλωση" σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Οργανισμός σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει ότι θα ενθαρρύνονταν και άλλοι άνθρωποι να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε επίσης ότι ο έλεγχος των επιβατών κατά την άφιξή τους σε αεροδρόμια μπορεί να έχει "περιορισμένα αποτελέσματα" στην αντιμετώπιση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται ήδη κατά την αναχώρησή τους από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμιά τους και θα πρέπει να μοιραστούν με τις υπόλοιπες την εμπειρία τους και τα μαθήματα που αποκόμισαν από τη διαδικασία αυτή.

Η Επιτροπή παρατήρησε επίσης ότι ορισμένες χώρες, όπου δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Έμπολα, ακύρωσαν διεθνείς συναντήσεις και συγκεντρώσεις, κάτι που δεν συμπεριλαμβανόταν στις συστάσεις του Οργανισμού. Παραδέχτηκε όμως ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι σύνθετες και θα πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση.

Πολλές χώρες, όπως η Αϊτή, η Κολομβία, η Τζαμάικα και η Βόρεια Κορέα, έχουν θέσει περιορισμούς, σε κάποιο βαθμό, στους επισκέπτες από τις πληγείσες χώρες, μολονότι η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις ή το εμπόριο και επανέλαβε σήμερα τη σύσταση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v