Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δραματική απόλυση του CEO της Sanofi

Έντονες κόντρες και διαμάχες με τον πρόεδρο και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κρύβει η απόλυση του CEO της Sanofi. Γιατί οδηγήθηκε στην έξοδο ο πρώτος μη Γάλλος διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού ομίλου.

Η δραματική απόλυση του CEO της Sanofi

Δραματικές εξελίξεις στη διοίκηση της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi καθώς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να «απολύσει» το διευθύνοντα σύμβουλο αντικατοπτρίζοντας τις έντονες αψιμαχίες σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας.

«Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε την Τετάρτη και αποφάσισε ομόφωνα να απομακρύνει τον Christopher A. Viehbacher» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση. Το διοικητικό συμβούλιο ευχαρίστησε τον κ. Viehbacher – τον πρώτο μη Γάλλο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου – για «την σκληρή δουλειά» που έκανε κατά την εξαετή του θητεία στο τιμόνι της φαρμακευτικής. Σε πολλούς ωστόσο, είναι γνωστή η έντονη διαμάχη μεταξύ του κ. Viehbacher και του Serge Weinberg, του προέδρου της Sanofi κατά τα τελευταία χρόνια.

Μία ημέρα νωρίτερα, η μετοχή της Sanofi κατρακύλησε κατά 10% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών. Η εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελέσματα τριμήνου και προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις των φαρμάκων κατά του διαβήτη – που είναι το προϊόν με τις καλύτερες πωλήσεις – θα καταγράψει μηδενική αύξηση πωλήσεων τον επόμενο χρόνο λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Στην σχετική ανακοίνωση, η Sanofi αναφέρει ότι ο κ. Weinberg θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου μέχρις ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του κ. Viehbacher.

Ο κ. Viehbacher ήθελε τη διαφοροποίηση της Sanofi, την απεξάρτησή της από τον τομέα των χημικών φαρμάκων και την επέκτασή της στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της υγείας των ζώων» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Αυτές οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη δημιούργησαν ορισμένα φιλόδοξα προϊόντα, όπως εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό. Έγινε όμως, αντιληπτό πως ο αποφασιστικός χαρακτήρας του κ. Viebacher και η ταχύτατη λήψη αποφάσεων εξόργισε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v