Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοβότνι: Ποτέ μη λες ποτέ για την ποσοτική χαλάρωση

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προοπτικές για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη. Δήλωσε όμως, σιβυλλικά... "ποτέ μη λες ποτέ".

Νοβότνι: Ποτέ μη λες ποτέ για την ποσοτική χαλάρωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "ποτέ δεν πρέπει να πει ποτέ" σε ότι αφορά ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν ορατό. 

"Νομίζω πως όλοι μάθαμε στη ζωή ότι ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Αυτή την στιγμή όμως, δεν βλέπω κάποια προοπτική για κάτι τέτοιο" δήλωσε ο κ. Νοβότνι που παράλληλα είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας ερωτηθείς από το δίκτυο CNBC για τις πιθανότητες "πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη". 

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη εν μέσω έντονων πιέσεων για νέα μέτρα. Ήδη τα επιτόκια της ευρωζώνης έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (ακόμη και κάτω του μηδενός), η ΕΚΤ δίνει στοχευμένα φτηνά τριετή δάνεια (TLTRO) στις τράπεζες και άρχισε να αγοράζει τίτλους του ιδιωτικού τομέα. 

Η Ιαπωνία όμως, τάραξε σήμερα τα νερά ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στα 762 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v