Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτράγκι: Η ΕΚΤ έχει επιστρέψει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα

Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ανέφερε ο κ. Ντράγκι απευθύνοντας έκκληση στα κράτη για μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε την δέσμευση της ΕΚΤ να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται και οι αγορές κρατικών ομολόγων.

Nτράγκι: Η ΕΚΤ έχει επιστρέψει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, στην οποία επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα εφόσον χρειαστεί. 

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Μ. Ντράγκι εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως τα νέα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέγεθος και την σύνθεση του ισολογισμού της ΕΚΤ. Όπως διευκρίνισε, τα νέα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν και αγορές κρατικών ομολόγων.Σημειώνεται πως αυτήν την στιγμή, η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS).

Ο ίδιος τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε επιφυλακή για πιθανά καθοδικά ρίσκα στο outlook για τον πληθωρισμό. 

Όσον αφορά τον αντίκτυπο από τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για αισθητά οφέλη. 

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης. 

«Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά όπου όλοι οι παράγοντες στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα αναπτύξουν μια ενιαία συνεκτική στρατηγική για την επαναφορά των οικονομιών μας σε τροχιά. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ένα πειστικό σχέδιο βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για μια εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, για την συνολική δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη, για μια στρατηγική για τις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι. 

Στην ομιλία του στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι είναι δυνατό εντός των ορίων της δικαιοδοσίας της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v