Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Το φάντασμα του λαϊκισμού πάνω από την Ευρώπη

H Ευρώπη κατακλύζεται από τις δυνάμεις του λαικισμό τόσο από την αριστερά όσο και την δεξιά, τονίζουν οι New York Times. Που οφείλεται η δυναμική αυτών των κομμάτων και οι προβληματικές λύσεις που προτείνουν.

NYT: Το φάντασμα του λαϊκισμού πάνω από την Ευρώπη

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αυτό του λαικισμού, τονίζει σε άρθρο στους New York Times ο Hugo Nixon, αρθρογράφος του Reuters.

Oι παλαιές πολιτικές δυνάμεις σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και σε μικρότερα κράτη όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από λαϊκιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Από τις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ μόνο η Γερμανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο απυρόβλητο. 

Την προηγούμενη εβδομάδα το βρετανικό UKIP (δεξιό λαικιστικό κόμμα) κέρδισε τη δεύτερη έδρα του στο κοινοβούλιο. Στην Ισπανία οι αριστεροί Podemos (που η ονομασία τους μεταφράζεται στο «μπορούμε») βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι μετρά λιγότερο από ένα χρόνο ζωής

Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο εδραιώνει τη θέση του, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας είναι μια δύναμη δύσκολο να κατηγοροριοποιηθεί αλλά είναι σίγουρα υπολογίσιμη.

Με την εξαίρεση της Ελλάδας, που ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταλάβει την εξουσία αν γίνουν εκλογές το 2015, κανένα από τα λαϊκιστικά κόμματα δεν βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας.

Ωστόσο αν τα παραδοσιακά κόμματα συνεχίσουν να απογοητεύουν τους πολίτες τότε οι λαικιστές ίσως... εφορμήσουν.

Τα παραδοσιακά κόμμα πρέπει να απολογηθούν για πολλά πράγματα, αναφέρει ο αρθρογράφος. Σε ορισμένα κράτη είναι η διαφθορά. Σε όλες τις χώρες οι πολιτικοί κατανάλωσαν ενέργεια για να μείνουν στην εξουσία παρά για να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών. Έχουν απολέσει την επαφή με τους πολίτες.

Ωστόσο οι θεραπείες που προτείνουν οι λαϊκιστές είναι χειρότερες από την ασθένεια. Το UKIP θέλει την Βρετανία εκτός της ΕΕ. Το Εθνικό Μέτωπο θέλει να καταστρέψει την ΕΕ, ενώ τα Πέντε Αστέρια να θέσουν την Ιταλία εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαγραφεί το μισό από το χρέος της χώρας. Αυτές οι πολιτικές, αν ποτέ εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες οικονομικές κρίσεις.

Πολιτικές όπως η έξοδος από την ΕΕ θα σήμαινε την πλήρη απώλεια επαφής με την συγκεκριμένη αγορά.
Η εγκατάλειψη του ευρώ αλλά και οι μονομερείς διαγραφές χρέους οδηγούν σε τραπεζικό πανικό (bank run) και αυξημένες στρατιές ανέργων, αναφέρεται στο άρθρο.

Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φάντασμα; Διερωτάται ο αρθρογράφος.

Πρώτα η Ευρώπη πρέπει να διορθώσει την οικονομία της. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Η Βρετανία έχει ανάπτυξη αλλά το UKIP κερδίζει έδαφος. Χρειάζεται επίσης οι πολιτικοί να «ξαναβρούν» την ακεραιότητά τους.

Ένας από τους τρόπους για να ξανακερδίσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v