Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Δύση φέρεται σαν αυτοκρατορία προς τους υποτελείς

Η κρίση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και μπορεί να κρατήσει δύο χρόνια, όμως είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα ανακάμψει, δήλωσε ο Πούτιν. Κριτική στην κεντρική τράπεζα της χώρας, αλλά και στη Δύση για την αυτοκρατορική συμπεριφορά στην Ουκρανία.

Πούτιν: Η Δύση φέρεται σαν αυτοκρατορία προς τους υποτελείς

Η Ρωσία δεν πρέπει να σπαταλήσει τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για να προστατεύσει το ρούβλι, κι είναι σίγουρο ότι θα ανακάμψει, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξή Τύπου που δίνει κάθε χρόνο προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Είπε ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες, όμως δεν προσέφερε συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από αυτήν.

«Βάσει του χειρότερου σεναρίου εξωτερικών οικονομικών συνθηκών, η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει δύο χρόνια» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα σχέδιά μας, να κόψουμε κάποια πράγματα (δαπάνες). Η θετική στροφή και η έξοδος από την υφιστάμενη κατάσταση όμως είναι αναπόφευκτη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και η δική μας οικονομία θα ανακάμψει από την τρέχουσα κατάσταση». Σημείωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να μειώσει την εξάρτησή της από τις τιμές του πετρελαίου και προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Αναφερόμενος στις εσωτερικές διαφωνίες στη Ρωσία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης – την οποία χαρακτήρισε «τέλεια καταιγίδα» -, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα και πως η κεντρική τράπεζα ίσως έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα. «Άφησε να εννοηθεί ότι εάν η κεντρική τράπεζα είχε κινηθεί νωρίτερα και πιο αποφασιστικά, μπορεί να μην χρειαζόταν τώρα να κάνει τη σαρωτική αύξηση των επιτοκίων» σχολιάζει το Reuters.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Πούτιν άσκησε δριμεία κριτική σε ΗΠΑ και Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να περιορίσουν τη Ρωσία, όπως έγινε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση με ένα νέο διχασμό όπως το Τείχος του Βερολίνου.

«Οι εταίροι μας δεν σταμάτησαν. Είδαν εαυτούς ως νικητές, ως αυτοκρατορία και όλοι οι άλλοι είναι υποτελείς που πρέπει να υπακούσουν» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να κάνει τους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν να χτίζουν τείχη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v