Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένοι για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας οι ηγέτες της Ε.Ε.

Διάσταση απόψεων στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών για την στρατηγική απέναντι στη Ρωσία. Πρόωρη αποκλιμάκωση ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής ο Ολάντ την ώρα που η Μέρκελ αποκλείει οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων χωρίς την εξασφάλιση υποχωρήσεων από τη Μόσχα.

Διχασμένοι για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας οι ηγέτες της Ε.Ε.

Η έκκληση του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την στρατηγική που θα ακολουθήσουν ενόψει του Ιουλίου, όταν και λήγουν οι σημερινές κυρώσεις.

Οι απαγορεύσεις στην χρηματοδότηση ρωσικών τραπεζών και στις εξαγωγές εξοπλισμού για ενεργειακές έρευνες θα λήξουν αυτόματα τον Ιούλιο αν δεν ανανεωθούν ομόφωνα και από τις 28 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Ολάντ κάλεσε χθες τους ηγέτες της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε μια πρόωρη αποκλιμάκωση των κυρώσεων ως επιβράβευση στις αναμενόμενες υποχωρήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Αυστρία τάχθηκε στο πλευρό του Γάλλου προέδρου και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. Η Πολωνία και οι τρείς χώρες της Βαλτικής παρέμειναν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η ενότητα μεταξύ των κρατών μελών όταν θα έρθει η ώρα να ανανεωθούν οι κυρώσεις» επισήμανε στο Bloomberg αναλυτής του CEPS. «Μπορεί να δούμε τις κυρώσεις να σβήνουν το επόμενο καλοκαίρι» πρόσθεσε.

«Η Μέρκελ γνωρίζει πως οι κυρώσεις είναι το μόνο χαρτί που έχει η Ε.Ε.στην σύγκρουση με την Ρωσία» ανέφερε μέλος της ερευνητικής ομάδας Carnegie Europe. «Αλλά ο Ολάντ φαίνεται να παρακάμπτει την στρατηγική της και να δοκιμάζει τα νερά στην Ε.Ε. για μια χαλάρωση των κυρώσεων» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v