Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» για εκεχειρία στην Ουκρανία

Αγωνιώδεις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Συμφωνήθηκε εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου. Προβλέπεται απόσυρση βαρύ στρατιωτικού οπλισμού και απελευθέρωση ομήρων. Συμφωνία ΔΝΤ για παροχή $17,5 δισ. στην Ουκρανία.

«Λευκός καπνός» για εκεχειρία στην Ουκρανία

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο ΟΟΣΑ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνήθηκε εκεχειρία, που θα ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου, και απόσυρση του βαρύ οπλισμού. Είπε παράλληλα πως η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως η «ομάδα επαφής» υπέγραψε σχετικό έγγραφο, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των αυτονομιστών, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έθεσαν στην Ουκρανία "διάφορους απαράδεκτους όρους".

"Το βασικό που επιτεύχθηκε είναι ότι από το Σάββατο προς Κυριακή θα κηρυχθεί άνευ όρων γενική εκεχειρία", είπε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας επιβεβαίωσαν πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην ουκρανική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ της Ε.Ε., της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναφορικά με το θέμα της προμήθειας αερίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε από την πλευρά του πως υπήρξε καθολική συμφωνία για την εκεχειρία και καθολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως υπάρχει πραγματική πιθανότητα για βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ουκρανό πρόεδρο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μινσκ, είπε πως ο Πούτιν πίεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να συμφωνήσουν σε εκεχειρία από την Κυριακή, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, δίνει "ακτίδα ελπίδας" για τερματισμό της αιματοχυσίας. 

"Προς το τέλος ο πρόεδρος Πούτιν πίεσε τους αυτονομιστές ώστε να συμφωνήσουν σε εκεχειρία από το Σάββατο στις 24:00 ή Κυριακή στις 00:00", είπε, συμπληρώνοντας πως στις διαπραγματεύσεις ο Ουκρανός πρόεδρος "έκανε τα πάντα ώστε να επιτευχθεί η πιθανότητα τερματισμού της αιματοχυσίας". 

Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ τελείωσαν: εκεχειρία από τις 15 Φεβρουαρίου στις 00:00, στη συνέχεια απόσυρση του βαρύ οπλισμού. Εκεί υπάρχει ελπίδα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως η συμφωνία του Μινσκ δεν είναι "ό,τι θα ευχόμασταν", καθώς δεν υπήρξε κάποια αποφασιστική πρόοδος, όμως είναι ένα βήμα προς τον τερματισμό της βίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα της 15ης Φεβρουαρίου. Συμφωνήθηκε η απελευθέρωση όλων των ομήρων σε διάστημα 19 ημερών και απόσυρση του βαρύ στρατιωτικού οπλισμού που θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας. Επίσης, συμφωνήθηκε να απελευθερωθεί σύντομα η Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαβτσένκο.

Στο σχετικό έγγραφο που υπέγραψαν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών, ανέφερε, υπάρχει δέσμευση να αποσυρθούν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη των τεσσάρων πλευρών, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεσμεύονται να σεβαστούν την εθνική και εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας. Θα γίνουν τακτικές συναντήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ.

ΔΝΤ: Συμφωνία για παροχή $17,5 δισ. στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, γνωστοποίησε ότι υπήρξε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ουκρανίας για έναν μηχανισμό εκτεταμένης χρηματοδότησης ύψους 17,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Όπως ανέφερε, η ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται στο Κίεβο κατέληξε σε συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση για την 4ετούς διάρκειας χρηματοδότηση, η οποία ωστόσο θα πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ουκρανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων από την Ε.Ε και από μεμονωμένες χώρες.

Η κ. Λαγκάρντ εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας, λέγοντας πως οι ουκρανικές αρχές επιδεικνύουν μια αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις που δεν την έχει δει ποτέ της. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό, διότι περιλαμβάνει πολλές εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας και οι αναδιαρθρώσεις τραπεζών. Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Naftogaz.

Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την ουκρανική οικονομία, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως οι ουκρανικές αρχές θα εισέλθουν σύντομα σε διάλογο με τους πιστωτές, προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα της εξυπηρέτησης χρέους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v