Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου

Το μέτρο απαγορεύει σε παρόχους να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την διαδικτυακή κίνηση και να προσφέρουν ταχύτερες υπηρεσίες με αντάλλαγμα υψηλότερη αμοιβή. Αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους.

ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν την Πέμπτη να διασφαλίσουν πως η κίνηση στο διαδίκτυο θα αντιμετωπίζεται ισότιμα για όλους τους χρήστες.

Το μέτρο που ενέκρινε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών απαγορεύει σε εταιρείες όπως οι AT&T και Comcast από το να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την διαδικτυακή κίνηση και να προσφέρουν ταχύτερες υπηρεσίες με αντάλλαγμα υψηλότερη αμοιβή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έγκριση του μέτρου με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, προφυλάσσει ρυθμίσεις που στηρίζει η κυβέρνηση Ομπάμα και στις οποίες αντιτίθενται οι πάροχοι, με το σκεπτικό ότι θα περιορίσουν την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου.

«Το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικό για να επιτραπεί στους παρόχους να διαμορφώνουν τους κανόνες» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Tom Wheeler.

Η απόφαση αναμένεται να βάλει τέλος σε μια διαμάχη που κρατάει πάνω από δέκα χρόνια για το αν το διαδίκτυο πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους χρήστες με τους ίδιους όρους ή αν οι πάροχοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να περιορίζουν την πρόσβαση και να επιβάλλουν ειδικές τιμές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο και στην Επιτροπή αντιτάχθηκαν στο σχέδιο του κ. Wheeler, λέγοντας πως υπέκυψε στην έκκληση του Ομπάμα για πιο ισχυρές ρυθμίσεις.

«Το μέτρο επιβάλλει παρεμβατικές κυβερνητικής ρυθμίσεις που δεν θα έχουν αποτέλεσμα, στην επίλυση ενός προβλήματος που δεν υπάρχει, χρησιμοποιώντας νομική εξουσία που η Επιτροπή δεν έχει» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Ajit Pai, μέλος της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v