Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία

Για επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν, που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρηματπιστωτική κρίση, κάνουν λόγο οι αναλυτές. Οι προσπάθειες παρέμβασης στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, οι επιπτώσεις στη λίρα και ο κίνδυνος υποβάθμισης.

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νομισματική κρίση και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, προειδοποιούν ειδικοί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Ερντογάν τα έβαλε με την Κεντρική Τράπεζα, καλώντας την να χαμηλώσει δραστικά τα επιτόκιά της προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, εν όψει των γενικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι πολιτικές πιέσεις έχουν προβληματίσει τους επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC, με αποτέλεσμα η λίρα να υποχωρεί χθες Πέμπτη στο ιστορικό χαμηλό των 2,6290 λιρών/δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Σημειώνεται πως η τουρκική λίρα είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας καταγράψει απώλειες 10% από τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια, για δεύτερη φορά από τον Δεκέμβριο. Η Τράπεζα δέχεται πιέσεις εδώ και χρόνια να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο οι αγορές ανησυχούν πως οι τελευταίες «επιθέσεις» από την κυβέρνηση θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος της ανεξαρτησίας της.

«Η ήπια στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας συμπίπτει με μια περίοδο έντονων πολιτικών πιέσεων, που έχει αυξήσει τον σκεπτικισμό στην αγορά αναφορικά με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Τράπεζας», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Barclays.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, ανέφερε πως «δεν υπάρχει τίποτα κακό με μια συνεργατική πολιτική μεταξύ της κυβέρνησης και των κεντρικών τραπεζών, όμως αυτού του είδους η αντιπαράθεση υπονομεύει την εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας».

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας πως η κεντρική τράπεζας της χώρας παραμένει ανεξάρτητη.

Η διευθύντρια του τμήματος ερευνών του Forex.com, Kathleen Brooks, ανέφερε σε σημείωμά της πως οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή Ερντογάν στη νομισματική πολιτική, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει μια νομισματική κρίση.

«Φαίνεται πως η αγορά ενδιαφέρεται μόνο για μια κατεύθυνση σε ότι αφορά τη λίρα, και αυτή η κατεύθυνση είναι πτωτική», σημείωσε. «Αν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πράγματι παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, ή υποκύψει στις πιέσεις της κυβέρνησης, τότε αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα πτώση της λίρας».

Με την εκτίμηση ότι θα επιδεινωθεί το sell off της τουρκικής λίρας στην περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα υποκύψει στις πιέσεις, συμφωνεί και η Barclays.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας αυξάνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας.

«Οι πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πιθανότατα θα εντείνουν τις ανησυχίες για τις ισορροπίες, την πολιτική προβλεψιμότητα και τα ευρύτερα πολιτικά ρίσκα στην Τουρκία, κάτι που Fitch και Moody's έχουν προσδιορίσει ως πηγή πτωτικών πιέσεων για την αξιολόγηση της Τουρκίας», σημειώνει η Barclays.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v