Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υεμένη: Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό το Ριάντ

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούτι στο Βορρά. Οι ΗΠΑ εξετάζουν να παράσχουν εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Υεμένη: Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό το Ριάντ

Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία διεξήγαγαν νέα αεροπορικά πλήγματα απόψε στην Υεμένη, μετά την έναρξη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μιας στρατιωτικής επιχείρησης που έχει στόχο να αναχαιτίσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούτι στο βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας προειδοποιεί ο ηγέτης των Χούτι

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την "εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγηση επίθεση" της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του.

"Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του", είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το αλ Μασίρα.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παράσχουν υλική υποστήριξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα και να στείλουν αεροσκάφη-ραντάρ για να βοηθήσουν τον συνασπισμό, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, στις επιχειρήσεις του στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Το θέμα αυτό "είναι στο τραπέζι, το συζητάμε", ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Ριάντ προκειμένου να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε απόψε ότι το Ριάντ δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, ωστόσο εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.

Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν "επιτυχή" και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι "στόχοι" της συμμαχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v