Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομακρύνονται διπλωμάτες από την Υεμένη

Σαουδαραβικές δυνάμεις προχώρησαν στην απομάκρυνση ξένων διπλωματών από την πρωτεύουσα της Υεμένης. Έκκληση από τον πρώην πρόεδρος της χώρας για κατάπαυση του πυρός.

Απομακρύνονται διπλωμάτες από την Υεμένη

Το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, από το Άντεν της νότιας Υεμένης, ενώ συνεχίζονται από την Πέμπτη οι αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

"Οι δυνάμεις του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσαν την επιχείρηση Τυφώνας για την απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και Σαουδάραβες", από το Άντεν, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Ελ-Εχμπαρίγια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες των υπόλοιπων διπλωματών, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την τηλεόραση, οι διπλωμάτες έχουν φτάσει ήδη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης.

Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, απέκτησαν πρόσβαση στα παράλια της Αραβικής Θάλασσας καθώς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι Σάκρα που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Άντεν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική και τεταμένη την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των "Λαϊκών Επιτροπών" που αντιστέκονται στους Χούτι σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι άνδρες εφαρμόζουν το δικό τους νόμο σε γειτονιές της πόλης, απαγορεύουν την κυκλοφορία και κλείνουν δρόμους στήνοντας οδοφράγματα με πέτρες και κορμούς δέντρων.

«Εκκένωση» προσωπικού και από τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν σήμερα να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό τους από τη Σαναά, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει στόχους των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Μια πηγή του ΟΗΕ είπε ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού, περισσότερα από 100 άτομα, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο και αναμένεται ότι θα μεταφερθούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ιορδανία.

Έκκληση Σάλεχ για κατάπαυση πυρός

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και πρότεινε να διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένας διάλογος μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων της Υεμένης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σάλεχ απηύθυνε έκκληση για την «ταυτόχρονη» παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγουν στην Υεμένη από τη μία ο συνασπισμός των αραβικών κρατών και από την άλλη οι σιίτες αντάρτες, με στόχο να προωθηθεί η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων στην κρίση πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρότεινε «την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συνασπισμού» και «ταυτόχρονα την άμεση παύση» των επιχειρήσεων των Χούτι απευθύνοντας έκκληση για «τον τερματισμό των καταλήψεων και των λεηλασιών δημοσίων κτιρίων και στρατοπέδων» στην χώρα.

Ο Σάλεχ επιπλέον πρότεινε «την επανάληψη του διαλόγου (...) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διεξαγωγή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή σε ένα κτίριο του ΟΗΕ» με στόχο τη διευθέτηση - έπειτα από διαπραγμάτευση - της κρίσης στην Υεμένη.

Ο διάλογος, τον οποίο επέβλεπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ, διακόπηκε εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ των φατριών της Υεμένης και της επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στην χώρα.

Η παρέμβαση του Σάλεχ καταγράφεται τη δεύτερη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε την Πέμπτη ο συνασπισμός των αραβικών χωρών, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, με στόχο τη στήριξη του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο Σάλεχ παραμένει πρόεδρος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του μεγαλύτερου κόμματος της Υεμένης, 3 χρόνια αφότου παρέδωσε την εξουσία, υπό την λαϊκή πίεση.

Ο ίδιος όμως συνεχίζει να ασκεί επιρροή στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη πίσω από την ενίσχυση της ισχύος των ανταρτών Χούτι.

Την Παρασκευή, μία μονάδα του στρατού, πιστή στον Σάλεχ, και σιίτες πολιτοφύλακες κατέλαβαν το Λόντερ και το Σάκρα, δύο χωριά της επαρχίας Αμπιάν, κοντά στο Άντεν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v