Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Περισσότερα δολάρια στα συναλλαγματικά αποθέματα

Το μερίδιο των ευρώ στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών υποχώρησε στο 22,2% από 22,6% το τρίτο τρίμηνο. Στο απόγειο του το 2009, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα ήταν 28%.

ΔΝΤ: Περισσότερα δολάρια στα συναλλαγματικά αποθέματα

Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκε στο 62,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σύνολο των συναλλαγματικών αποθεμάτων συρρικνώθηκε κατά 1,6% στα 6,085 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των ευρώ στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών υποχώρησε στο 22,2% από 22,6% το τρίτο τρίμηνο. Στο απόγειο του το 2009, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα ήταν 28%.

Στο 3,9% ανήλθε το μερίδιο του γεν, με $241,2 εκατ. να βρίσκονται στα αποθεματικά των τραπεζών.

Σημειώνεται πως αυτό τον μήνα το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών έναντι του δολαρίου. Από τον Μάιο το αμερικάνικο νόμισμα έχει ενισχυθεί 28% έναντι του ευρώ.

«Το ευρώ δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον μια ελκυστική εναλλακτική για το δολάριο, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα» δήλωσε αναλυτής στην WSJ.

Τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, επιταχύνοντας την πτωτική πορεία του ευρώ. Εν τω μεταξύ, η Fed αναμένεται να αυξήσει κάποια στιγμή το 2015 τα επιτόκια, μια κίνηση που θα καταστήσει το δολάριο πιο ελκυστικό σε όσους επενδυτές αναζητούν αποδόσεις.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v