Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Βολές κατά ΔΝΤ από την κυβέρνηση

Η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία έχει μια πολύ διαστρεβλωμένη άποψη σχετικά με μια σειρά από ζητήματα, δήλωσε η ΥΠΟΙΚ της χώρας. Αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και μειώσεις φόρων υπόσχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πορτογαλία: Βολές κατά ΔΝΤ από την κυβέρνηση

Πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να αλλάζουν στάση απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την έκθεση που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα.

Στην έκθεση το Ταμείο υποστηρίζει πως η Πορτογαλία βρίσκεται ακόμα μακριά από τα επιθυμητά επίπεδα ανάπτυξης, έχοντας αποτύχει να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία.
Επιπλέον, προειδοποιεί πως ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει γίνει θετικό, η βελτίωση οφείλεται περισσότερο στην πτώση των εισαγωγών. Ωστόσο, καθώς η οικονομία θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές, οι εισαγωγές θα αυξηθούν και το ισοζύγιο θα διολισθήσει σε έλλειμμα.

Όπως μεταδίδει η WSJ, την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι διαφώνησε με την εκτίμηση του ΔΝΤ, λέγοντας πως η έκθεση «έχει μια πολύ διαστρεβλωμένη άποψη σχετικά με μια σειρά από ζητήματα».

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι σήμερα μπορούμε να διαφωνούμε, γιατί κερδίσαμε αυτό το δικαίωμα» ανέφερε η κ. Αλμπουκέρκι.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, η δήλωση αυτή αντανακλά μια στροφή για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία τουλάχιστον δημόσια είχε περάσει τα χρόνια του μνημονίου ως η χώρα πρότυπο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο αυτήν την στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει αποκαλέσει το πρόγραμμα διάσωσης ένα λάθος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δημοσίευσε το πρόγραμμα του την Τετάρτη, υποστήριξε πως η αύξηση των οικογενειακών εισοδημάτων θα οδηγήσει σε τόνωση της κατανάλωσης και επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους και να αναστρέψει τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v