Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρακόντεια μέτρα στην Κίνα για να σταματήσει το sell-off

Απαγόρευση πώλησης μετοχών από μετόχους που κατέχουν άνω του 5% σε κινεζικές εταιρείες επέβαλε η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Ξεκινά αστυνομική έρευνα για «κακόβουλο» short-selling.

Δρακόντεια μέτρα στην Κίνα για να σταματήσει το sell-off

Η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε σε μετόχους που κατέχουν μεγάλα μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες από το να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Όπως ανακοίνωσε η China Securities Regulatory Commission (CSRC), οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε μια εταιρεία απαγορεύεται να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες.

Μάλιστα απείλησε με αυστηρές τιμωρίες όσους παραβιάσουν την απαγόρευση αυτή.

Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει και για ξένους επενδυτές με μερίδια σε εισηγμένες στη Σαγκάη ή τη Σενζέν –αν και οι περισσότεροι έχουν μερίδια κάτω του 5%.

Πρόκειται για τη δραστικότερη ενέργεια που έχει αναλάβει το Πεκίνο μέχρι τώρα, προκειμένου να σταματήσει τη «βουτιά» των μετοχών που επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές.

Ξεχωριστά, μεγαλομέτοχοι κορυφαίων κινεζικών τραπεζών και εταιρειών δεσμεύτηκαν ή να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα μερίδιά τους στις εταιρείες αυτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η κινεζική αστυνομία θα ξεκινήσει έρευνες για «κακόβολο» short-selling μετοχών, ενώ η αρμόδια τραπεζική αρχή ανέφερε πως θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μετακυλίσουν δάνεια που υποστηρίζονται από μετοχές.

Από τα μέσα Ιουνίου οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 30% της αξίας τους και ορισμένοι επενδυτές φοβούνται πως οι αναταράξεις στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνουν, δε, πως τώρα αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από την ελληνική κρίση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v