Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 4 ετών ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα το μηνιαίο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα ο Δείκτης υποχώρησε κατά 9,4 μονάδες και παραμένει κάτω από το 100 τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Σε υψηλά 4 ετών ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της ευρωζώνης

Αυξήθηκε απροσδόκητα η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης τον Ιούλιο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς έχει βελτιωθεί το κλίμα σε ό,τι αφορά στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τη λιανική, παρότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί έπειτα από πέντε συνεχόμενους μήνες αύξησης.

Ο μηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα διαμορφώθηκε στο 104,0 τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο ήταν 103,5. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 0,39 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό της από το Μάιο του 2014.

Το συνολικό κλίμα βελτιώθηκε σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία, αλλά έπεσε λίγο στην Ιταλία. Στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 9,4 μονάδες και τα επίπεδά του είναι κάτω από το 100 για οκτώ συνεχόμενους μήνες.

«Το βελτιωμένο κλίμα στην ευρωζώνη ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, το οποίο υπερκαλύφθηκε ελάχιστα από τη μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING, η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται πως έχει πάθει ανοσία στα προβλήματα της Ελλάδας, περισσότερο από ότι πριν λίγα χρόνια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό επίπεδο του κλίματος είναι συμβατό με την ανάπτυξη ύψους 0,4% που αντιστοιχεί στο τρίμηνο: «Καλό αλλά όχι εξαιρετικό».

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε πρόγραμμα αγορών ομολόγων φέτος, είναι οι προσδοκίες που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, οι οποίες μειώθηκαν τον Ιούλιο. «Ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει ξανά κάτω από το μηδέν λόγω της νέας πτώσης των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε ο Vanden Houte. Η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να επιταχύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v