Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιθέσεις

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που όπως τόνισαν δεν θέτουν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

ΗΠΑ και σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιθέσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τη Βρετανία κάλεσαν σήμερα την Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιθέσεις που - όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού - στρέφονται ενάντια σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και πλήττουν άμαχο πληθυσμό, εκφράζοντας παράλληλα την "έντονη ανησυχία" τους για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση οι συμμαχικές δυνάμεις επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που όπως τόνισαν δεν θέτουν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

"Αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση και το μόνο που θα επιφέρουν είναι η τροφοδότηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησε 14 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
"Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Ρωσική ΠΑ συνέχισε τα αεροπορικά πλήγματα σε θέσεις των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία", κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, ανέφερε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-24M και Su-25 κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ιντλίμπ.

Νεκροί μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της από βομβαρδισμό της Ντέιρ αλ-Ζορ.

Παράλληλα σήμερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση σε περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση στην ανατολική πόλη της Ντέιρ αλ-Ζορ και σε μια αεροπορική βάση νότια της πόλης και στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλες περιοχές της πόλης και γύρω από την αεροπορική βάση κατά την διάρκεια των μαχών, μια μέρα μετά αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν την επαρχία.

Πέντε άμαχοι - μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της - σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Γερμανία- Γαλλία: Η Ρωσία θα πρέπει να πλήττει "μόνο το Ισλαμικό Κράτος" στη Συρία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άσκησαν πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιμένοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία θα πρέπει να χτυπούν "το Ντάες (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και μόνο το Ντάες".

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν νωρίτερα, ενόψει των συνομιλιών για το μέλλον της Ουκρανίας, στις οποίες συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

"Αυτό που είπα στον πρόεδρο Πούτιν ήταν ότι τα πλήγματα θα πρέπει να στοχεύουν το Ντάες και μόνο το Ντάες" είπε. "Επιμείναμε και οι δύο (σ.σ. ο Ολάντ και η Μέρκελ) στο γεγονός ότι το ΙΚ είναι ο εχθρός που θα πρέπει να πολεμήσουμε", συνέχισε, διαψεύδοντας ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο πρόεδρος Ολάντ διευκρίνισε ότι στην τετραμερή συνάντηση δεν έγινε καμία σύνδεση από τους ηγέτες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και εκείνη της Συρίας.

"Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής ενέργειας θα θέσει ένα τέλος στον πόλεμο, είναι απαραίτητο να βρούμε μια πολιτική λύση", δήλωσε η Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v