Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Σε χαμηλά τριετίας η μεταποιητική δραστηριότητα τον Νοέμβριο

Η επιβραδυμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό έχει πλήξει τη μεταποιητική δραστηριότητα. Η οικονομία επιβραδύνεται παρά τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης. Αναμένεται να καταγράψει τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 25 ετών.

Κίνα: Σε χαμηλά τριετίας η μεταποιητική δραστηριότητα τον Νοέμβριο

Στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και παραπάνω από τρία χρόνια έπεσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, πυροδοτώντας φόβους πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να επιβραδύνεται κι άλλο παρά τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, ο επίσημος δείκτης της χώρας για τη μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε στο 49,6 τον Νοέμβριο από 49,8 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2012, όταν ο δείκτης άγγιξε το 49,2. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κάτω του ορίου του 50, το οποίο ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Όπως ανέφερε ο Zhao Qinghe, οικονομολόγος στην κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο PMI οφείλεται κυρίως στην επιβραδυμένη ζήτηση.

Στο μεταξύ και ο Caixin China PMI, ο οποίος δίνει περισσότερο βάρος σε μικρότερες και προσανατολιζόμενες στις εξαγωγές επιχειρήσεις, παρότι αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε 48,6 από 48,3 τον Οκτώβριο, βρίσκεται κάτω του ορίου του 50 εδώ και εννέα μήνες. Αυτό οφείλεται στην αδύναμη ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Τα νούμερα υπονοούν ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, το οποίο θα δυσκολέψει ιδιαίτερα την Κίνα να πιάσει το στόχο που έχει θέσει για την οικονομική της ανάπτυξη φέτος, ενώ φαίνεται ήδη πως το 2015 θα καταγράψει τον πιο αργό ρυθμό της των τελευταίων 25 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v