Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Πρέπει να αποφύγουμε νέες εξόδους χωρών

Δεν είναι ώρα για περισσότερη διεύρυνση, διαμηνύει η καγκελάριος. Βασικός στόχος η δράση σε θέματα ασφάλειας και θέσεων εργασίας. Η «κυβερνησιμότητα» της ΕΕ μεγαλύτερος φόβος των αγορών. Δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις με τη Μ. Βρετανία διαμηνύει το Βερολίνο.

Μέρκελ: Πρέπει να αποφύγουμε νέες εξόδους χωρών

Οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον «κυβερνήσιμη» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, είπε η Αγκελα Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, σύμφωνα με το Reuters.

Δύο πηγές που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη πρόσθεσαν ότι η καγκελάριος δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η ΕΕ αντίθετα πρέπει να επιδιώξει να δράσει απέναντι στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, που αφορούν στην ασφάλεια των συνόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, σε συνέδριο στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως δεν επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την διαδικασία επίκλησης του άρθρου 50 από την Βρετανία.

«Δεν έχω ούτε φρένο ούτε επιταχυντή. Αντίθετα έχω το καθήκον να σκεφτώ, όταν θα φτάσει αυτό το μήνυμα, πως ακριβώς θα εφαρμοστεί» σημείωσε η κ. Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως κατανοεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γνωστοποιήσει την πρόθεση του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί να επιτρέψει μια παρατεταμένη αναμονή, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υποδείξει στο Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει σε μια γρήγορη επίκληση του άρθρου 50. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ένα παρατεταμένο παιχνίδι αναμονής που θα είναι κακό για την οικονομία και των δύο πλευρών» ανέφερε η κα. Μέρκελ. «Αλλά υπάρχει μια κατανόηση αν η Βρετανία χρειαστεί χρόνο για να αναλύσει τα πράγματα» πρόσθεσε. 

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Steffen Seibert απέκλεισε ανεπίσημες συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Πριν η Μεγάλη Βρετανία στείλει το αίτημα (σ.σ. ενεργοποίησης του άρθρου 50), δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις για την διαδικασία εξόδου».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση ότι είναι θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όπως υπονόησε ο Ντ. Κάμερον.

Συναντήσεις κορυφής

Η καγκελάριος θα συναντήσει αργότερα σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, σε μια συνάντηση που έχει στόχο να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Τρίτη και Τετάρτη. Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά, «διαπίστωσαν» την «πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης» που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. "Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να μη μείνει καμία αβεβαιότητα.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες", πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί επιμένουν ότι αποτελεί δικαίωμά τους να επιλέξουν πότε να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, ώστε να ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου, οι οποίες σύμφωνα με τις Συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Κομισιόν: Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα υπάρχουν συνέπειες

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα παραιτηθεί, η Κομισιόν δεν ζήτησε δημοψήφισμα και αυτοί που το επέλεξαν πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Ήταν στα χέρια του βρετανικού λαού να αποφασίσει, αποφάσισε και τώρα υπάρχουν συνέπειες».

Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το Real.gr, ο επικεφαλής εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η Κομισιόν είναι ο φύλακας των συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού συμφέροντος. Έχουμε μια ατζέντα πολιτικών με την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, τη μία μετά την άλλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v