Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Το Brexit «εξαπέλυσε» κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές

Η κρίση που έχει επιφέρει η απόφαση της Βρετανίας είναι παρόμοια με εκείνη του 2007 και 2008. Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει και τώρα θα «δοκιμαστούν». Η «αυστηρότητα» των Γερμανών εμποδίζει τις αντικυκλικές πολιτικές που χρειάζεται η ευρωζώνη.

Soros: Το Brexit «εξαπέλυσε» κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές

Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «εξαπολύσει» μια κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές, παρόμοια με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και 2008, τόνισε ο George Soros σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Αυτό εξελίσσεται σε αργή κίνηση, αλλά το Brexit θα το επιταχύνει. Πιθανότατα θα ενισχύσει τις τάσεις αποπληθωρισμού που ήδη επικρατούσαν», ανέφερε ο επενδυτής.

Όπως υποστήριξε, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα θα «δοκιμαστεί σοβαρά». «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες μέσα στην ευρωζώνη έχουν σταθεί εμπόδιο» στη χρήση του ESM για στήριξη, τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.

Η απόφαση των Βρετανών σημαίνει ότι «το υποθετικό έγινε πραγματικό», σχολίασε. «Η στερλίνα έπεσε απότομα, η Σκοτία απείλησε να αποσχιστεί και κάποιοι από τους εργαζόμενους που υποστήριζαν την καμπάνια Leave έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το ζοφερό μέλλον που αντιμετωπίζουν και η χώρα και η οι ίδιοι προσωπικά. Ακόμη και οι υπέρμαχοι της Leave ανακαλούν τους ανειλικρινείς ισχυρισμούς τους πριν από το δημοψήφισμα», ανέφερε.

Ο Soros υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές στην παγκόσμια ανάκαμψη, μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, «λόγω περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών. Τώρα θα πρέπει να αντιπαλέψει μια επικείμενη επιβράδυνση (...) Η αυστηρότητα των Γερμανών φορέων χάραξης πολιτικής παρεμποδίζει την μοναδική αποτελεσματική απάντηση: έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα μπορούσε να υιοθετεί αντικυκλικές πολιτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v