Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Οι υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια

Όλοι μας θρηνούμε γι' αυτούς που δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις οικογένειές τους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες ασφαλείας θα εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια.

Μέρκελ: Οι υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια

«Θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου γνωρίζουμε και πώς ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης στο Βίρτσμπουργκ», υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε διάγγελμά της αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Καγκελαρία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξέφρασε δε την βαθιά οδύνη της για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Όλοι μας θρηνούμε με βαριά καρδιά για εκείνους που δεν θα επιστρέψουν ποτέ πια στις οικογένειές τους. Στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, στους οποίους σήμερα όλα φαίνονται άδεια και χωρίς νόημα, λέω προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος πάρα πολλών ανθρώπων στην Γερμανία: συμμεριζόμαστε τον πόνο σας. Σας σκεφτόμαστε. Υποφέρουμε μαζί σας. Οι σκέψεις μας ανήκουν και στους τραυματίες. Να αναρρώσουν γρήγορα και προ πάντως πλήρως και να βρουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται για αυτό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι όλες οι πρόσφατες επιθέσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας. «Έτσι μπορώ να καταλάβω τον καθένα που πηγαίνει επιφυλακτικός σε μια συγκέντρωση και στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το αν θα είναι ασφαλής», συνέχισε η καγκελάριος και τόνισε ότι σε τέτοιες στιγμές αυτό που μπορεί να μας δώσει λίγη αισιοδοξία είναι από τη μία πλευρά «οι σπουδαίες δυνάμεις ασφαλείας μας» και από την άλλη η ελευθερία και η ανθρωπιά της κοινωνίας μας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που κατέβαλαν χθες το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις του Μονάχου, της Βαυαρίας αλλά και της Ομοσπονδίας και επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με την οποία χειρίστηκαν την κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες στο Μόναχο που ακολούθησαν με ηρεμία τις οδηγίες των αρχών, στήριξαν ο ένας τον άλλον και άνοιξαν τα σπίτια τους σε ξένους που ζητούσαν καταφύγιο. «Με τον τρόπο τους έδειξαν πώς συμβιώνουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ανθρωπιάς. Και ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία βρίσκεται η μεγαλύτερή μας δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η οποία ευχαρίστησε και τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Γερμανία.

«Είναι καλό να ξέρεις ότι υπάρχει και μεταξύ των εθνών αυτή η αλληλεγγύη και ότι έχουμε πολλούς φίλους στον αγώνα κατά της βίας και της τρομοκρατίας», προσέθεσε, για να ολοκληρώσει το διάγγελμά της δεσμευόμενη ότι το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας του «θα συνεχίσουν να κάνουν το παν προκειμένου να διαφυλάξουν την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Γερμανία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v