Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο PMI του τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο 52 τον Ιούλιο από 52,8 τον προηγούμενο μήνα. Προβληματίζει η "μονόπλευρη" ανάπτυξη.

Χαμηλότερα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

«Κατέβασε ταχύτητα» η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, ενώ οι ενδείξεις για μεγαλύτερη επιβράδυνση εκτός Γερμανίας ίσως αυξήσει τις φωνές για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο PMI του τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο 52 τον Ιούλιο από 52,8 τον προηγούμενο μήνα, λίγο υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για διαμόρφωση του δείκτη στο 51,9.

«Το πρόβλημα είναι πως η ανάπτυξη φαίνεται όλο και πιο 'μονόπλευρη', κάτι που θα προκαλέσει ανησυχία στους χαράκτες πολιτικής και θα οδηγήσει σε περισσότερες φωνές για περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit, Chris Williamson.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «η αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αυξανόμενη ανάπτυξη στη Γερμανία, ενώ η ανάπτυξη έχει σχεδόν μείνει στάσιμη σε Ιταλία και Ισπανία, και βλέπουμε συρρίκνωση σε Γαλλία και Ελλάδα».

Στην Γερμανία, ο PMI του τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 53,8 τον Ιούλιο (χαμηλό 2 μηνών) από 53,7 που ήταν η αρχική εκτίμηση, στην Αυστρία στο 53,4 (χαμηλό δυο μηνών), στην Ολλανδία στο 53,2 (υψηλό 4 μηνών), στην Ιταλία στο 51,2 (χαμηλό 18 μηνών), στην Ισπανία στο 51 (χαμηλό 31 μηνών), στην Ελλάδα ο PMI συρρικνώθηκε στο 48,7 (χαμηλό δυο μηνών), ενώ στη Γαλλία αυξήθηκε στο 48,6 (υψηλό τεσσάρων μηνών). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v