Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H RBS πληρώνει $1,1 δισ. για «διακανονισμό» με τις αμερικανικές αρχές

Η τράπεζα επιλύει νομική διαμάχη για τα ενυπόθηκα δάνεια με την Εθνική Αρχή Πιστωτικής Εποπτείας. Ωστόσο βρίσκεται εν μέσω παρόμοιων μαχών με την Ομοσπονδιακή Αρχή Στεγαστικής Χρηματοδότησης και με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

H RBS πληρώνει $1,1 δισ. για «διακανονισμό» με τις αμερικανικές αρχές

Η Royal Bank of Scotland πρόκειται να πληρώσει 1,1 δισ. δολάρια για να δώσει τέλος στους ισχυρισμούς της αμερικανικής Εθνικής Αρχής Πιστωτικής Εποπτείας (National Credit Union Administration - NCUA), ότι πούλησε «ελαττωματικά» ενυπόθηκα χρεόγραφα σε αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς συνεταιρισμούς.

Η συμφωνία με την RBS είναι μεταξύ των μεγαλύτερων από μια σειρά διακανονισμών, στο πλαίσιο των οποίων οι τράπεζες έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για να διευθετήσουν κατηγορίες που προκύπτουν από πωλήσεις που συνέβαλαν στην κατάρρευση των χρηματοοικονομικών εταιριών μετά την κρίση του 2008.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Αρχής, η συμφωνία «κλείνει» μηνύσεις που κατατέθηκαν το 2011 από δύο χρηματοοικονομικούς «συνεταιρισμούς» και ακολουθεί προηγούμενη συμφωνία της RBS, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε 129,6 εκατ. δολάρια για να επιλύσει αγωγές από δύο άλλους «συνεταιρισμούς».

«Η NCUA είναι ικανοποιημένη με το σημερινό διακανονισμό και σκοπεύει απόλυτα να παραμείνει σε πορεία εκπλήρωσης των νομικών υποχρεώσεών της για να προστατεύσει το σύστημα πιστωτικών ενώσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής, Rick Metsger, σε ανακοίνωσή του.

Η NCUA, η οποία ελέγχει την βιομηχανία χρηματοοικονομικών ενώσεων, τόνισε πως έχει ανακτήσει πάνω από τέσσερα δισ. δολάρια από σχετικούς διακανονισμούς.

Η RBS δεν έχει παραδεχθεί κάποια αδικοπραγία, ούτε σε σχέση με τη σημερινή, ούτε σε σχέση με την προηγούμενη διευθέτηση. Η τράπεζα επεσήμανε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το κόστος του διακανονισμού έχει καλυφθεί «σημαντικά» από τις προβλέψεις της και πως δε θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο κεφάλαιό της.

Η τράπεζα είναι παράλληλα αντιμέτωπη με παρόμοιες διαμάχες για αμφιλεγόμενες πωλήσεις ενυπόθηκων χρεογράφων, με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Αρχή Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency), αλλά και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και, όπως πρόσθεσε, ενδέχεται να χρειαστεί να βάλει στην άκρη περισσότερα χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v