Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bafin: Προειδοποιεί για πτωτικό σπιράλ αρνητικών αντιλήψεων

Για πτωτικό σπιράλ αρνητικών αντιλήψεων στις τράπεζες προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bafin, με αφορμή την Deutsche Bank. Δεν βασίζεται κάθε νευρική αντίδραση της αγοράς σε αντικειμενικά γεγονότα, σχολιάζει.

Bafin: Προειδοποιεί για πτωτικό σπιράλ αρνητικών αντιλήψεων

Ο επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας προειδοποιεί πως οι αρνητικές αντιλήψεις μπορεί να οδηγήσουν σε πτωτικά σπιράλ στις αγορές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Κυριακή, ο επικεφαλής της Bafin, Felix Hufeld, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα για την Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας έχουν σφυροκοπηθεί λόγω κρίσης εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.

Είπε ωστόσο ότι «προειδοποιώ τον κόσμο να μην αφεθεί να παρασυρθεί σε ένα πτωτικό σπιράλ αρνητικών αντιλήψεων. Δεν βασίζεται κάθε νευρική αντίδραση της αγοράς σε αντικειμενικά γεγονότα».

Οι μετοχές της Deutsche Bank δέχθηκαν πλήγμα πρώτα από αίτημα των ΗΠΑ για πρόστιμο ύψους έως 14 δισ. δολαρίων (χθες δημοσιεύματα ανέφεραν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η τράπεζα βρίσκονται κοντά σε διακανονισμό ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, πληροφορία που οδήγησε σε ανάκαμψη την μετοχή της DB), στη συνέχεια από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο προετοιμάζει σχέδιο διάσωσης και τέλος, την Πέμπτη και την Παρασκευή, από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Ο Hufeld είπε πως είναι σωστό ότι υπάρχουν σχέδια διάσωσης και συρρίκνωσης για κάθε μεγάλη τράπεζα, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών, τόνισε όμως πως οι τράπεζες πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα. «Οι επώδυνες περικοπές θα είναι αναπόφευκτες», είπε.

Ο Hufeld σημείωσε πως αναμένει αρκετές συγχωνεύσεις στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, κυρίως μεταξύ μικρότερων συνεργατικών και αποταμιευτικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Bafin δεν ανέφερε ονομαστικά την Deutsche Bank και την Commerzbank, δήλωσε όπως πως δεν πιστεύει σε μια «συγχώνευση θαύμα που θα γιατρέψει τα πάντα», που θα έλυνε εν μία νυκτί όλα τα προβλήματα του γερμανικού τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v