Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ «δεσμεύεται» για πλαφόν στην παραγωγή τον Νοέμβριο

Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ τονίζει ότι και τα 14 μέλη συμφώνησαν στην Αλγερία, γεγονός που δίνει μοναδική ευελιξία στην εφαρμογή του σχεδίου. Ωστόσο ο επικεφαλής της IEA λέει ότι η τόνωση τιμών δεν θα κρατήσει και δίνει τρεις πιθανές «αντιδράσεις» της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ «δεσμεύεται» για πλαφόν στην παραγωγή τον Νοέμβριο

Ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για περιορισμό της παραγωγής, όταν συνεδριάσει τον Νοέμβριο, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής του καρτέλ, σύμφωνα με το MarketWatch.

Απορρίπτοντας εικασίες ότι τα 14 μέλη του Οργανισμού θα αποτύχουν στη συμφωνία των τελικών λεπτομερειών, ο γενικός γραμματέας Mohammad Barkindo δεσμεύτηκε ότι το καρτέλ θα στηρίξει με έργα τα λόγια του και θα σταθεροποιήσει την αγορά πετρελαίου.

«Η Αλγερία ήταν ένα σημείο καμπής. Έχουμε ξεκινήσει μια εξισορρόπηση της αγοράς μετά την κατάρρευση του 2014», δήλωσε στο Λονδίνο, στη διάρκεια του συνεδρίου «Oil & Money».

«Είναι και τα 14 κράτη μέλη που έχουν συμφωνήσει σε αυτή την απόφαση και αυτό είναι που την κάνει μοναδική», πρόσθεσε. «Η συμφωνία της Αλγερίας περιλάμβανε τους πάντες. Και τα 14 μέλη συμφώνησαν στο πλαφόν. Αυτό μας δίνει την ευελιξία στην εφαρμογή της, ώστε να λάβουμε υπόψη τις ειδικές συνθήκες σε κάποιες από τις χώρες μας», ανέφερε ο Barkindo.

«Δεν είναι πρέπον να ασχολούμαστε εμείς προκαταβολικά με τις εργασίες της επιτροπής, η οποία αναμένεται να θέσει το πλαίσιο και για τους 14, καθώς και για τους φίλους μας εκτός του ΟΠΕΚ», σχολίασε επάνω στην ειδική επιτροπή που έχει σχηματιστεί για την αποσαφήνιση των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Πάντως, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol, προειδοποίησε πως η τόνωση στις τιμές του πετρελαίου λίγο θα κρατήσει όταν -ή αν- ο ΟΠΕΚ εφαρμόσει το πλαφόν του. Ο επικεφαλής έκανε λόγο για τρεις πιθανές αντιδράσεις στη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου και άρα στις υψηλότερες τιμές:

1. Αν οι τιμές αρχίσουν να κινούνται προς τα 60 δολάρια το βαρέλι, μπορεί να αντιδράσουν οι παραγωγοί υψηλού κόστους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξαλείψουν ένα μέρος του αντίκτυπου της συμφωνίας ΟΠΕΚ. Αυτό θα πιέσει και πάλι τις τιμές.

2. Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα, που έχουν το τελευταίο διάστημα περιορίσει την παραγωγή, μπορεί να επιστρέψουν στην αγορά, πλημμυρίζοντας τον κόσμο με περισσότερο πετρέλαιο.

3. Οι υψηλότερες τιμές ενδέχεται να πιέσουν τη ζήτηση.

«Για μένα, το καλύτερο θα ήταν να αφήσουν την αγορά ήσυχη. Οι δυνάμεις της αγοράς θα πρέπει να οδηγήσουν τις τιμές και αν οι τιμές αυξηθούν, θα υπάρξει αντίκτυπος τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση», ανέφερε ο Birol.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v