Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Γιατί υποχωρεί η ανεργία στην ευρωζώνη

Η ανεργία καταγράψει γρήγορη πτώση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμη και της ΕΚΤ, τονίζει η UBS. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσπαθήσει να εξηγήσει τη ραγδαία υποχώρηση, αποδίδοντάς την σε δύο κύριες αιτίες.

UBS: Γιατί υποχωρεί η ανεργία στην ευρωζώνη

Η ανεργία στο μπλοκ των 19 υποχωρεί γρηγορότερα απ’ ότι ανέμεναν πολλοί, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους οι Ricardo Garcia και Christoph Buxtorf, οικονομολόγοι της UBS Wealth Management.

Μάλιστα, με ποσοστό 9,8%, η ανεργία άγγιξε τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από επτά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε χαμηλότερα του 9,9% που εκτίμησε η ΕΚΤ κατά μέσο όρο για το 2017, στο πλαίσιο των προβλέψεών της του Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ταχύτητα της πτώσης αναμένεται να επηρεάσει τις νέες προβλέψεις που θα δημοσιευθούν την Τρίτη. Σε συνδυασμό με το σταθερά αυξανόμενο ποσοστό της απασχόλησης, τα στοιχεία υπαινίσσονται πως κλείνει γρήγορα το παραγωγικό κενό τουλάχιστον σε κάποιες χώρες της περιοχής. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο εγχώριος πληθωρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Στο διοικητικό συμβούλιο, «οι πιο επιθετικοί μπορεί να επιχειρηματολογήσουν ότι μετά την τόνωση από το πετρέλαιο στον ονομαστικό πληθωρισμό το 2016 και 2017, το ομαλό και γρήγορο κλείσιμο του παραγωγικού κενού μπορεί να στηρίξει τον ονομαστικό πληθωρισμό μέσω του δομικού πληθωρισμού το 2018 και το 2019», έγραψαν οι δύο οικονομολόγοι.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την απροσδόκητη υποχώρηση.

Σε άρθρο στο Economic Bulletin του Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι: από τη μία, χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία (αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία) έχουν μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και την έχουν καταστήσει πιο ικανή να αντιδρά στις διακυμάνσεις της οικονομίας. Από την άλλη, παίζουν ρόλο μακροπρόθεσμοι παράγοντες όπως η μετατόπιση προς τις υπηρεσίες ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη.

«Οι πρόσφατες, ισχυρές επιδόσεις στην απασχόληση, σε σχέση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αποδίδονται μερικώς σε διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη (…) που έχουν σαν αποτέλεσμα μια αγορά εργασίας που είναι πιο ευέλικτη και αντιδρά πιο άμεσα», συμπεραίνει η έκθεση.

Υπάρχει, πάντως, μια συνεχιζόμενη διαφωνία για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βοηθούν ή εμποδίζουν τις προσπάθειες για γρηγορότερο πληθωρισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v