Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρίλερ με Τραμπ, Ρωσία και... μυστικό φάκελο

Λίγο πριν την ορκωμοσία του, αμερικανικά ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της φάκελο με προσωπικά και οικονομικά στοιχεία του Τραμπ, με σκοπό να τον εκβιάσει. Κρεμλίνο και Τραμπ αρνούνται την ύπαρξη του φακέλου.

Θρίλερ με Τραμπ, Ρωσία και... μυστικό φάκελο

Φωτιές έχουν ανάψει στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της φάκελο με προσωπικά και οικονομικά στοιχεία για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον, με σκοπό να εκβιάσει τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, για να κατευθύνει τις πολιτικές του υπέρ του Κρεμλίνου.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο ντοσιέ, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η Ρωσία διαψεύδουν τις πληροφορίες.

Πηγή του Bloomberg αναφέρει ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με αναφορές ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει πιθανώς επιζήμιες πληροφορίες για τον ίδιο. Ο επερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε «fake news» την ύπαρξη τέτοιου φακέλου από το Κρεμλίνο.

Το CNN ανέφερε σε ρεπορτάζ του νωρίς την Τρίτη, πως σε ενημέρωση σχετικά με τις ρωσικές προσπάθειες ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περιέλαβαν στοιχεία που είχε συγκεντρώσει πρώην Βρετανός κατάσκοπος για λογαριασμό της Ρωσίας και τα οποία αφορούσαν τον Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον.

Το FBI δεν κατάφερε να εξακριβώσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το ντοσιέ, ανέφερε το CNN.

Αργότερα, το BuzzFeed δημοσίευσε μια μεγάλη συλλογή εγγράφων 35 σελίδων, τα οποία περιλαμβάνουν πιθανώς επιζήμιες αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του. Η πηγή επιβεβαίωσε ότι αυτά τα ντοκουμέντα ήταν τα ίδια με το υλικό που είχε στην κατοχή της η κυβέρνηση.

Στόχος της υποτιθέμενης συλλογής πληροφοριών από τη ρωσική κυβέρνηση ήταν να εκμεταλλευτεί αυτές τις πληροφορίες για να μεταστρέψει την αμερικανική πολιτική υπέρ της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και εκβιάζοντας τον Τραμπ, σύμφωνα με αυτά τα memos. Το Bloomberg αναφέρει πως ενημέρωση γι’ αυτά τα έγγραφα έλαβε και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την υπόθεση ως «ψευδείς ειδήσεις» χθες το βράδυ μέσω ενός tweet, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάποιο link σε νέο ρεπορτάζ. Παράλληλα έκανε retweet μια ανάρτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Trump Organization, Μάικλ Κόεν, που έγραφε «Δεν έχω πάει στην Πράγα ποτέ στη ζωή μου», και συνοδευόταν με μια φωτογραφία του διαβατηρίου του. Ένα από τα εν λόγω έγγραφα ανέφερε πως ο Κόεν είχε συναντηθεί με «αξιωματούχους του Κρεμλίνου» στην Πράγα τον Αύγουστο του 2016.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αρνήθηκε ότι έχει στην κατοχή της φάκελο με πληροφορίες για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον.

Τραμπ: Δεν έχω καμία σχέση με Ρωσία

H Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να μου ασκήσει πίεση, έγραψε στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ, μετά την κυκλοφορία δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της φάκελο με προσωπικά και οικονομικά στοιχεία για τον ίδιο.

«Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία. Κανένα ντιλ, κανένα δάνειο. Τίποτα», ανέφερε ο κ. Τραμπ, μέσω του λογαριασμού του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε ότι η ανεπιβεβαίωτη έκθεση για την οποία πλήρωσαν πολιτικοί αντίπαλοι πρόκειται για απόλυτη κατασκευή, πρόσθεσε.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίθεση και κατά των μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει τη διαρροή ψευδών ειδήσεων.

«Είναι μια τελευταία βολή εναντίον μου. Ζούμε στη ναζιστική Γερμανία;» έγραψε ο κ. Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v