Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπες με τη μαφία βρίσκονται οι χώρες της Ασίας

Τα έσοδα για εγκληματικές ομάδες από παραποιημένα προϊόντα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, εκτιμώνται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια to 2011.

Αντιμέτωπες με τη μαφία βρίσκονται οι χώρες της Ασίας

Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, με την ταχεία οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών που συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και τα ναρκωτικά, την εμπορία ανθρώπων, την πορνεία και την παραχάραξη...

Το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα φέρεται να είναι σε άνοδο στην περιοχή, με τους οργανισμούς όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), να προειδοποιούν για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης. Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες σε ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος με νόμιμες επιχειρήσεις και πολλοί ειδικοί φοβούνται πώς αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση στην Ασία.

Για να έχει κάποιος την αίσθηση των κεφαλαίων που διακινούνται, αρκεί να γνωρίζει ότι η UNODC υπολόγισε ότι τα παράνομα έσοδα για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα από το εμπόριο ναρκωτικών για την ηρωίνη και μεθαμφεταμίνες, ήταν περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

Τα έσοδα για εγκληματικές ομάδες από παραποιημένα προϊόντα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, εκτιμώνται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο έτος.

Πρόκειται για κεφάλαια που διαχειρίζονται ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής Yakuza και των κινεζικών τριάδων, που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα.Η ιαπωνική μαφία, γνωστή ως το Yakuza, εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα των παράνομων δραστηριοτήτων. Όπως η Κόζα Νόστρα ή οι κινεζικές τριάδες και η Yakuza δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, στη βιομηχανία του σεξ κ.α.

Το συνδικάτο Yamaguchi-gumi είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο, με 23.000 μέλη και συνεργάτες και με κέρδη δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.Το συνδικάτο ξεκινά από το Κόμπε, στη νότια πλευρά του νησιού Honshu. Ωστόσο, τα μέλη του ομίλου δραστηριοποιούνται και σε άλλες ασιατικές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες σε νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος με νόμιμες επιχειρήσεις και έτσι τα χρήματα αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακινήτων ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η νομιμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος μέσω νομίμων επιχειρήσεων, βοηθά επίσης στη διεθνή επέκτασή τους, ενώ διευκολύνει στην κάλυψη και συγκάλυψη των παράνομων διασυνοριακών στις διεθνείς τους δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών οπίου από το Αφγανιστάν.

 

ΠΗΓΗ: Premiumparatiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v