Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ισχυρή άνοδος στις τιμές παραγωγού το Δεκέμβριο

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% στο μήνα και 1% στο έτος. Η άνοδος πιθανώς θα στηρίξει τις προσδοκίες πως οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να ενισχύονται τους ερχόμενους μήνες.

Γερμανία: Ισχυρή άνοδος στις τιμές παραγωγού το Δεκέμβριο

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή εμφάνισαν το Δεκέμβριο την ισχυρότερη ετήσια άνοδό τους εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η στατιστική υπηρεσία ενημέρωσε σήμερα πως οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο και 1% από το Δεκέμβριο του 2015. Το ποσοστό σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο του 2013.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, τα στοιχεία συνάδουν με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι τιμές ενέργειας κινήθηκαν ανομοιόμορφα το Δεκέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύτηκαν περίπου κατά 40% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ οι τιμές στο καύσιμο ντίζελ και στην ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκαν περίπου κατά 13% και 4,5% αντίστοιχα. Το φυσικό αέριο υποχώρησε πιο απότομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015.

Εξαιρώντας τις τιμές ενέργειας που συνήθως είναι μεταβλητές, οι γερμανικές τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,3% στο μήνα και 1,2% στο έτος.

Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις τιμές τροφίμων, αυξήθηκαν αισθητά το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά 0,5% και από το Δεκέμβριο του 2015 αυξήθηκαν 2,1%.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, πιθανώς θα στηρίξουν τις προσδοκίες πως οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να ενισχύονται τους ερχόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v