Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ

Τριμηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2017, 2018 και 2019. Για φέτος, οι forecasters βλέπουν το ποσοστό στο 1,4%, για το 2018 στο 1,5% και για το 2019 στο 1,6%.

Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι κάπως υψηλότερος απ’ ό,τι αναμενόταν προηγούμενα, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με forecasters που ρώτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τριμηνιαία έκθεση «Survey of Professional Forecasters» ήρθε μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αλλά και τις μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων, αγνοώντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας για σύσφιξη της πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί σε ένα μέσο 1,4%, δηλαδή 0,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα απ’ ό,τι είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί τρεις μήνες προηγούμενα.

Για το 2018, οι forecasters βλέπουν πληθωρισμό 1,5%, έναντι πρόβλεψης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2019 βλέπουν το ποσοστό στο 1,6%.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η έκθεση διευκρινίζει ότι οι ανοδικές αναθεωρήσεις βραχυπρόθεσμα οφείλονται στις τιμές του πετρελαίου.

Τα ευρήματα της έκθεσης στηρίζουν τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επεσήμανε την Πέμπτη ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί μεταβλητά στοιχεία όπως τρόφιμα και ενέργεια παραμένει αδύναμος.

«Ο underlying πληθωρισμός επίσης αναμένεται να ενισχυθεί, αλλά και να παραμείνει πιο αδύναμος από τον πληθωρισμό», αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v