Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Η Βρετανία δεν επιτρέπεται να διαπραγματευτεί με άλλους πριν φύγει από την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, πριν την έξοδό του από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ πριν το τέλος των συζητήσεων για το Brexit.

Σχοινάς: Η Βρετανία δεν επιτρέπεται να διαπραγματευτεί με άλλους πριν φύγει από την ΕΕ

Η Βρετανία μπορεί να συζητήσει επάνω σε εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, αρκεί να μη διαπραγματευτεί επισήμως μαζί τους πριν φύγει από την ΕΕ, ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει τίποτα στις συνθήκες που να σου απαγορεύει να συζητήσεις για το εμπόριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ωστόσο επανέλαβε προηγούμενα σχόλια πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μελλοντικές συμφωνίες όσο είναι ακόμη μέλη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει επιπλέον ότι διαπραγματεύσεις για τυχόν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και του μπλοκ μπορούν να λάβουν χώρα μόνο μετά τις συζητήσεις για το Brexit.

Ο ανώτατος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και η ομάδα του έχουν καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, «θα υπάρξει κάποιου είδους μεταβατική περίοδος» και στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για κάποια εμπορική σχέση, ανέφερε και η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρομ, την περασμένη εβδομάδα από το Νταβός.

«Όταν φεύγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φεύγεις από τις εμπορικές συμφωνίες», επιβεβαίωσε και ο Σχοινάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v