Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βundesbank: Στο 6,5% η πτώση του ευρώ λόγω του QE της ΕΚΤ

Οι αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα QE προκάλεσαν υποτίμηση 6,5% στο ευρώ έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2014 ως το τέλος της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση της Bundesbank.

Βundesbank: Στο 6,5% η πτώση του ευρώ λόγω του QE της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πιέσει προς τα κάτω το ευρώ, αλλά όχι στο βαθμό που αναμενόταν, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα δείχνει πως οι αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα QE προκάλεσαν υποτίμηση 6,5% στο ευρώ έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2014 ως το τέλος της περασμένης χρονιάς.

Οι αναλυτές της Bundesbank εκτιμούν πως το μεγαλύτερο μέρος της υποτίμησης σημειώθηκε πριν ακόμα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως αναφέρουν, οι αγορές ομολόγων από το ευρωσύστημα δεν είχαν σημαντικό επιπρόσθετο αντίκτυπο στην ισοτιμία εκτός από τις αναμενόμενες προσδοκίες κατά την ανακοίνωση τους.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 20% έναντι του δολαρίου από το τέλος του 2014, εν μέρει λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v