Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κρυμμένος θησαυρός της Αν. Μεσογείου και το γεωπολιτικό παζάρι

Η περιοχή της Αν. Μεσογείου «κάθεται» πάνω σε τεράστια αποθέματα αερίου. Όμως οι μακραίωνες έχθρες μεταξύ των χωρών της περιοχής δυσκολεύουν την κατασκευή αγωγών που θα έφερναν αέριο στην Ευρώπη. Αγνωστη η στάση του Τραμπ.

Ο κρυμμένος θησαυρός της Αν. Μεσογείου και το γεωπολιτικό παζάρι

Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να «ζεστάνουν» την Ευρώπη και να τη βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, ωστόσο για να κατασκευαστούν οι απαραίτητοι αγωγοί, θα πρέπει να ξεπεραστούν μακροχρόνιες έχθρες.

Με αφορμή τα σχέδια της ισραηλινής Delek Drilling για εξαγωγή αερίου προς την Αίγυπτο και την Τουρκία, το Bloomberg αναφέρεται στις δυσκολίες του εγχειρήματος, σημειώνοντας πως πέραν του τεράστιου κόστους των εκατοντάδων χιλιομέτρων υποβρύχιων αγωγών που θα πρέπει να κατασκευαστούν, υπάρχει και το πρόβλημα των πολιτικών σχεδιασμών που πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθούν σταθεροί ενεργειακοί διάδρομοι που θα περνούν από μια περιοχή που βρίσκεται σε σύρραξη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ολόκληρη η περιοχή από την Κύπρο μέχρι τον Λίβανο και την Αίγυπτο ίσως «κάθεται» πάνω σε μεγαλύτερα αποθέματα αερίου απ’ ό,τι οι χώρες του Κόλπου. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά πως η περιοχή ίσως «κρύβει» 340 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, όγκος που θα ξεπερνούσε τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.



Η ιδανική αγορά για το αέριο αυτό είναι η Ευρώπη, η οποία είναι εύπορη, έχει έλλειμμα δικών της καυσίμων και θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Όμως, για να φτάσει εκεί το φυσικό αέριο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία από χώρες με μακρά ιστορία πολέμων.

Ωστόσο, παρά την περιπλοκότητα του ζητήματος, οι ενδιαφερόμενες πλευρές αρχίζουν να βλέπουν την προοπτική.

Στο πεδίο Zohr, η Eni έχει ανακαλύψει τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου της περιοχής, κάτι που έχει πείσει και άλλους μεγάλους «παίκτες» να πάρουν στα σοβαρά την Ανατολική Μεσόγειο. Για την Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την επανάσταση του 2011, οι εξαγωγές αερίου θα μπορούσαν να είναι σωτήριες.

Ενδιαφέρον υπάρχει και από Τουρκία και Ισραήλ. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ψυχρανθεί, μέχρι το 2016 τουλάχιστον, όταν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν να τα ξαναβρούν, εν μέρει λόγω της προοπτικής των ενεργειακών δεσμών τους. Η Τουρκία παίρνει αέριο από Ρωσία και Ιράν, όμως οι σχέσεις της και με τους δύο αυτούς γείτονες είναι ευμετάβλητες. Και το να βρεθεί στην άλλη άκρη των αγωγών αερίου της ανατολικής Μεσογείου θα βοηθούσε τον Ερντογάν να προωθήσει τη χώρα του ως κόμβο για την περιοχή.

Ήδη οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, ενώ ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Matthew Bryza, διευθυντής τώρα της τουρκικής Turcas Petrol, σχολιάζει πως οι ανακαλύψεις στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην επίλυση ενός ακόμα ζητήματος: του Κυπριακού.

Οι Eni, Exxon Mobil και Total είναι μεγαξύ των εταιρειών που θέλουν να εξερευνήσουν ανοικτά της Κύπρου, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει, αν δεν υπήρχαν τα πολιτικά εμπόδια. Η Τουρκία επιμένει πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί από μόνη της τα ενεργειακά της αποθέματα.

Πολλοί αναλυτές, αναφέρει το Bloomberg, βλέπουν έναν αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας μέσω Κύπρου ως τον καλύτερο τρόπο για να μεταφερθεί αέριο στην Ευρώπη. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει σύνδεση με μονάδες LNG στην Αίγυπτο και να μεταφερθεί στη συνέχεια από εκεί προς την Ευρώπη. Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν, μάλιστα, πραγματοποιήσει επαφές για να συζητήσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για αγωγό που θα φτάνει μέχρι την Ελλάδα.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για το θέμα.

Όσες φορές οι ΗΠΑ στήριξαν τη δημιουργία ενεργειακών διαδρόμων στην περιοχή, προσπαθούσαν συνήθως να παρακάμψουν τη Ρωσία. Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα και γενικά να δώσει λιγότερη σημασία στον έξω κόσμο, όταν δεν διακυβεύονται άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v