Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επιφυλακή η Ε.Ε. για διασυνοριακό φόρο από ΗΠΑ

Oι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζουν φορολογική μεταρρύθμιση που θα «τιμωρεί» τις εισαγωγές. Στον Π.Ο.Ε. ετοιμάζεται να προσφύγει η Ε.Ε. μαζί με άλλους εμπορικούς εταίρους. Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, διαμηνύει ο Κατάινεν.

Σε επιφυλακή η Ε.Ε. για διασυνοριακό φόρο από ΗΠΑ

Η Ε.Ε. και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει προετοιμασίες για μια νομική μάχη κατά μιας εισαγωγής δασμών από τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη υπόθεση στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα σχέδια για προσφυγή στον Π.Ο.Ε. γίνονται καθώς Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο προσπαθούν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα «διασυνοριακής προσαρμογής». Με βάση το σύστημα, οι εισαγωγές θα υπόκεινται σε φόρους, ενώ θα εξαιρούνται από επιβαρύνσεις τα έσοδα από εξαγωγές.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα φορολογίας που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τον τελευταίο αιώνα.

Μέλη του Π.Ο.Ε. προειδοποιούν πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αυτή τη φορολογική αλλαγή, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες προκλήσεις για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

Ο Γιούρι Κατάινεν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν που επιβλέπει την εμπορική πολιτική της Ε.Ε., δήλωσε στους Financial Times πως η Ευρώπη θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία.

«Αν κάποιος συμπεριφέρεται ενάντια στα συμφέροντά μας ή ενάντια στους διεθνείς κανονισμούς στο εμπόριο, τότε έχουμε τους μηχανισμούς να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Κατάινεν. «Έχουμε όλους τις νομικές ρυθμίσεις εντός της Ε.Ε., αλλά είμαστε επίσης μέρος παγκόσμιων ρυθμίσεων όπως του Π.Ο.Ε. και θέλουμε να σεβαστούμε τους παγκόσμιους κανονισμούς όσον αφορά στο εμπόριο», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v