Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Αντιμέτωπη με «καμπάνα» €2,9 δισ. η Morgan Stanley

Η απόφαση αφορά swap επιτοκίων που πούλησε η επενδυτική τράπεζα στο ιταλικό δημόσιο. Η εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η Morgan Stanley είχε «δεσπόζουσα» θέση στις συναλλαγές της με το υπουργείο Οικονομικών.

Ιταλία: Αντιμέτωπη με «καμπάνα» €2,9 δισ. η Morgan Stanley

Εισαγγελείς ιταλικού δικαστηρίου ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι διεκδικεί το ποσό των 4,1 δισ. ευρώ από την τράπεζα Morgan Stanley και από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών για συμβόλαια παραγώγων.

Η απόφαση αφορά συναλλαγές από το 1999 ως το 2005, οι οποίες σύμφωνα με το δικαστήριο ήταν άδικα ευνοϊκές για την τράπεζα.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είχε πληρώσει 3,4 δισ. δολάρια την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα για τα swap επιτοκίων, με στόχο να προστατευθεί από το ενδεχόμενο κάλυψης των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η Morgan Stanley είχε «δεσπόζουσα» θέση στις συναλλαγές της με το υπουργείο Οικονομικών. Ο βοηθός της κα. Καμπράς, Μασιμιλιάνο Μινέρβα, υποστήριξε ότι στελέχη του υπουργείου πρέπει να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τα παράγωγα.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ερευνούν ακόμα την υπόθεση και μόλις κλείσει, δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει για τα πρόστιμα που έχουν ζητήσει.

Η κα. Καμπράς ανέφερε πως τα παράγωγα ήταν πολύ ριψοκίνδυνα και δεν ήταν κατάλληλα για την μείωση του χρέους της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v