Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας απέπεμψε τον υπουργό Βιομηχανίας

Ο πρωθυππουργός της Τσεχίας είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι δεν ικανοποιήθηκε από τον τρόπο που ο Μλάντεκ χειριζόταν το υπουργείο και «ειδικά (...) τη βελτίωση της θέσης των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας απέπεμψε τον υπουργό Βιομηχανίας

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε σήμερα ότι αποπέμπει τον υπουργό Βιομηχανίας, κατηγορώντας τον ότι εξασφάλισε μια κακή συμφωνία για τους χρήστες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Όπως μεταδίσει το ΑΠΕ, η αποπομπή του Γιαν Μλάντεκ καταγράφεται ενώ απομένουν οκτώ μήνες ως τις βουλευτικές εκλογές, κι ενώ ο Σομπότκα καταφέρεται με όλο και πιο υψηλούς τόνους εναντίον των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ο τσέχος πρωθυπουργός επισήμανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι τιμές για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως ποσοστό επί των δαπανών των νοικοκυριών συγκαταλέγονται στην πρώτη τετράδα των ακριβότερων στην ΕΕ.

Ο Σομπότκα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι δεν ικανοποιήθηκε από τον τρόπο που ο Μλάντεκ χειριζόταν το υπουργείο και «ειδικά (...) τη βελτίωση της θέσης των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».

Ο ίδιος είπε πως θέλει να έχει καταλήξει στο πρόσωπο το οποίο θα τον αντικαταστήσει μέσα στον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Aktualne.cz ο Τόμας Προύζα, υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής, είναι ο πιο πιθανός διάδοχος του Μλάντεκ.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα (O2 Τσεχίας, T-Mobile, Vodafone) δέχονται έντονες επικρίσεις από διάφορους τσέχους πολιτικούς για τις χρεώσεις τους.

Ο Μλάντεκ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σομπότκα, είναι μέλος της κεντροαριστερής κυβέρνησης αφότου σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2014. Απορρίπτει τις επικρίσεις για τις επιδόσεις του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες προηγείται το κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις. Μπάμπις και Μλάντεκ έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που έχει διαφορετική πολιτική ταυτότητα από τον Σομπότκα, θα πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης και ενδέχεται να την καθυστερήσει ή να απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Ζέμαν έδωσε ήδη μια πρόγευση, επικρίνοντας σήμερα μέσω Twitter τον Προύζα για τις σχέσεις του με οργανώσεις που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v