Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος είναι ο κ. Σουλτς

Μεγάλωσε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, σε μια περιοχή της Ρηνανίας με ανθρακωρυχεία, και αντί να τελειώσει το γυμνάσιο, επέλεξε να παίξει ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο και αργότερα να εκπαιδευτεί ως πωλητής βιβλίων.

Ποιος είναι ο κ. Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένας σοσιαλδημοκράτης που, πολύ ασυνήθιστα για Γερμανό πολιτικό, έχτισε το όνομά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανεβαίνοντας στην προεδρία του το 2012.

Ο κ. Σουλτς έκανε μια ανορθόδοξη διαδρομή προς τις Βρυξέλλες: Ο ίδιος μεγάλωσε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, σε μια περιοχή της Ρηνανίας με ανθρακωρυχεία, και αντί να τελειώσει το γυμνάσιο, επέλεξε να παίξει ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο και αργότερα να εκπαιδευτεί ως πωλητής βιβλίων.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Μ. Σουλτς είναι αξιοσημείωτη. Στα 19 του έγινε μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Δέκα χρόνια αργότερα θα διατελέσει δήμαρχος του Βούρζελεν, κοντά στο Άαχενς, μια μικρή πόλη κοντά στα ολλανδικά σύνορα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη θέση που είχε στη Γερμανία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετακινήθηκε στα απομακρυσμένα περίχωρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόσωπο που οι Γερμανοί γνωρίζουν αλλά όχι ως ένας πολιτικός που έχουν δοκιμάσει. Το 1999 εξελέγη στο προεδρείο του κόμματός του, ενώ από το 2004 είναι επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναμφίβολα το αποκορύφωμα της έως τώρα πολιτικής σταδιοδρομίας του 56χρονου.

Παρά τα διαπιστευτήριά του στην Ε.Ε., πολλοί Γερμανοί θεωρούν τον κ. Σουλτς έναν τραχύ, συνδικαλιστικής νοοτροπίας πολιτικό.

Υπήρξε μια μακρά σειρά Σοσιαλδημοκρατών που προσπάθησαν και απέτυχαν να σταματήσουν την εκλογική αιμορραγία του κόμματός τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα ο κ. Σουλτς ασχολείται με αυτό και αρχικά οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν κοντά στη Μέρκελ. Μετά την απρόσμενη υποψηφιότητα Σουλτς, το SPD έκανε άλμα τριών ποσοστιαίων μονάδων σε δημοσκοπήσεις και συνέχισε να ανεβαίνει.

Αν και δεν αμφισβήτησε ποτέ τους βασικούς άξονες της πολιτικής που έχει χαράξει ο Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα -κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων-, το SPD έχει εκφραστεί συχνά επικριτικά για τη δογματική προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία σε περιόδους κρίσεων, ιδίως όταν αυτή δεν συνοδεύεται από μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι πολλαπλές παρεμβάσεις του Μάρτιν Σουλτς τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, όμως, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την επίσημη πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους αφού, όπως έχει εξηγήσει, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες στην Ευρώπη. Ήδη, ως υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όμως το 2014, είχε ταχθεί υπέρ μιας έμμεσης ελάφρυνσης του χρέους, μέσα από την περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων αλλά και τη μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v