Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω των 60 δολαρίων το πετρέλαιο φέτος, σύμφωνα με επενδυτική τράπεζα

Η τράπεζα Apicorp που δραστηριοποιείται στην ενέργεια και ανήκει στα μέλη του OAPEC, προβλέπει πως το πετρέλαιο θα παραμείνει στο εύρος 50-60 δολ. φέτος. Αυτό θα αναγκάσει τον ΟΠΕΚ να παρατείνει τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2017.

Κάτω των 60 δολαρίων το πετρέλαιο φέτος, σύμφωνα με επενδυτική τράπεζα

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων εξαγωγέων, με την οποία αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους, δεν θα είναι αρκετή για να «σπρώξει» τις τιμές του μαύρου χρυσού άνω των 60 δολαρίων/βαρέλι το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας Arab Petroleum Investment που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Οι χώρες-καταναλωτές έχουν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα αργού στη διάρκεια της περιόδου χαμηλών τιμών που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια, ενώ η παραγωγή του αμερικανικού αργού αυξάνεται αφότου οι τιμές ανακάμπτουν μετά τη συμφωνία των μεγάλων εξαγωγέων.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς θα πάρει τουλάχιστον μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους, εκτίμησε η Apicorp σε σημερινή της έκθεση.

Η ανικανότητα εξισορρόπησης της αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ωθήσει τον ΟΠΕΚ να παρατείνει και για το υπόλοιπο του έτους την εξάμηνη συμφωνία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, τόνισε η τράπεζα.

Ο ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στη Βιέννη στις 25 Μαΐου, υπενθυμίζει το Bloomberg.

«Αν και οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψουν προς τα τέλη του έτους, θα παραμείνουν στο εύρος 50-60 δολαρίων δεδομένων των υψηλών επιπέδων των αποθεμάτων», επεσήμανε η Apicorp. «Αναμένουμε ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει τη συμφωνημένη ποσόστωση παραγωγής περίπου στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο της χρονιάς», προέβλεψε.

Ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τη συμφωνία αν τα αποθέματα παραμείνουν άνω του πενταετούς μέσου όρου, τόνισε στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα.

Η Apicorp με έδρα στην Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας, ανήκει στα 10 κράτη μέλη του OAPEC (Organization of Arab Petroleum Exporting Countries), με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα να έχουν στην κατοχή τους από 17% έκαστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v