Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Οι ιρλανδικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους την κρίση

Ο τραπεζικό τομέας της Ιρλανδίας έχει «σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει» από τoυς τριγμούς που προκάλεσε η κρίση, αναφέρει σε έκθεση της η S&P.

S&P: Οι ιρλανδικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους την κρίση

Ο τραπεζικός τομέα της Ιρλανδίας έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως από την κρίση του 2008-2011, σύμφωνα με έκθεση της S&P.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Επιστρέφοντας εκεί που κάποτε ανήκαν», η S&P αναφέρει πως ο τομέας έχει «σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει» από τoυς τριγμούς που προκάλεσε η κρίση.

Η οικονομία της Ιρλανδίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να κρατικοποιήσει τις τράπεζες Permanent TSB και Allied Irish Bank και να διασώσει την Bank of Ireland.

Ωστόσο, η ιρλανδική οικονομία καταγράφει πλέον τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., ενώ η «bad bank» που συγκροτήθηκε μετά το κραχ έχει ανακτήσει το 95% των κεφαλαίων που ξόδεψε και ετοιμάζεται να σημειώσει κέρδη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η S&P σημειώνει πως και οι έξι ιρλανδικές τράπεζες που αξιολογεί είναι κερδοφόρες, για πρώτη φορά από το 2007.

Προειδοποιεί ωστόσο, πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει ακόμα μεγάλη απόσταση να καλύψει για να αποκτήσει τα επίπεδα αξιοπιστίας άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την S&P, ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αντίκτυπος του Brexit συγκαταλέγονται στα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι ιρλανδικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v