Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάρωσε η Μέρκελ στο πρώτο crash test με Σουλτς

Με 11,1 μονάδες διαφορά πρώτο το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ. «Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» λέει ο Σουλτς. Τρίτο το Die Linke.

Σάρωσε η Μέρκελ στο πρώτο crash test με Σουλτς

To συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, ένα τεστ για το κυβερνών CDU, που αποκόμισε σημαντικά κέρδη από την κάλπη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων του, οι οποίοι ήλπιζαν με τον νέο τους ηγέτη Μάρτιν Σουλτς να αυξήσουν τα ποσοστά τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το προσωρινά επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ζάαρλαντ έχουν ως εξής:

CDU 40,7%, SPD 29,6%, Aριστερά 12,9%, Εναλλλακτική για τη Γερμανία 6,2%. Πράσινοι (4%) και Φιλελεύθεροι (3,3%) μένουν εκτός τοπικού Κοινοβουλίου διότι δεν έλαβαν το απαιτούμενο 5%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 69,7%.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η μοναδική δυνατότητα είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

 
«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι «μαραθώνιος κι όχι σπριντ».
 

Μήνυμα κατά του συνασπισμού SPD-Die Linke λέει η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ

 
Η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Kραμπ-Κάρενμπαουερ εκτιμά ότι η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις χθεσινές εκλογές «είναι ένα μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Linke) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο» όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα σχέδια του SPD για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς δεν υποστηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από τους πολίτες» είπε η επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. «Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύουν ότι το SPD μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπό τον νέο πρόεδρο Σουλτς» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ανκε Ρέλινκερ δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα της «κατάφερε να καλύψει την απόσταση (η οποία τη χώριζε απο το CDU) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην τελική ευθεία η κ. Kραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε το μπόνους του αξιώματός της».

Τέλος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Οκαρ Λαφοντέν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει σε μια πλειοψηφία στα αριστερά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό, καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v