Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το ’10 για τις πωλήσεις λιανικής

Βουτιά 1,4% εμφάνισαν οι πωλήσεις λιανικής, καθώς τα νοικοκυριά πιέζονται από αυξήσεις τιμών σε μεγάλο εύρος τομέων, κυρίως σε τρόφιμα και καύσιμα. Την τελευταία φορά που οι πωλήσεις κατέγραψαν τριμηνιαία πτώση ήταν το 2013.

Βρετανία: Μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το ’10 για τις πωλήσεις λιανικής

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να επηρεάζονται από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Ο όγκος αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα υποχώρησαν κατά 1,4% από τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS.

Μόνο το Μάρτιο, οι πωλήσεις μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 1,8%, πτώση που ξεπέρασε κατά πολύ την υποχώρηση 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία προοιωνίζονται δυσκολίες για μια οικονομία που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες. Η ανάπτυξη σχεδόν σίγουρα επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο φέτος, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Την τελευταία φορά που υποχώρησαν οι πωλήσεις σε περίοδο τριμήνου ήταν το 2013, επισημαίνει το πρακτορείο.

Η αδυναμία στις πωλήσεις λιανικής «φαίνεται να είναι συνέπεια των αυξήσεων των τιμών σε ένα μεγάλο εύρος τομέων», εξήγησε η Kate Davies, στατιστικός στην ONS. Επιπλέον οι καταναλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια περίοδο εντεινόμενης πολιτικής αβεβαιότητας, αφότου η Τερέζα Μέι κάλεσε απροσδόκητα αυτήν την εβδομάδα σε πρόωρες γενικές εκλογές, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της εντολής της ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τα νοικοκυριά πιέζονται εδώ και καιρό από αυξανόμενα κόστη σε τρόφιμα και καύσιμα, εξαιτίας της βουτιάς 14% στη στερλίνα από το περσυνό δημοψήφισμα και μετά. Η τιμή των αγαθών λιανικής που πωλήθηκαν το Μάρτιο κατέγραψε ετήσια άνοδο 3,3%, δηλαδή τη μεγαλύτερη από το Μάρτιο του 2012 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v